Met een VW Kever uit 1975 is vrijdagmiddag het Museum Bescherming Bevolking in Grou heropend. Het museum is nu asbestvrij.

Wie het verschil wil zien tussen hoe de bunker aan de Burstumerdyk van Grou vorig jaar was en hoe die nu is, moet heel goed kijken, zegt Roelof van Gelderen, de locatiemanager van de BB-bunker.

Het asbest, dat afbrokkelde in een aggregaatruimte, is weggehaald, en in diezelfde ruimte is een ,,iets moderner’’ verwarmingselement neergezet. ,,Maar dat valt echt niet op.’’ De bunker moest er wel vijf maanden voor dicht, zodat het aantal bezoekers vorig jaar op vijfhonderd is blijven steken.

Vierde jaar museum

De jaren daarvoor waren dat er 1500 en 1200, dit is het vierde jaar dat de bunker als museum open is. ,,We hopen het op iets van 2500 per jaar te krijgen’’, aldus Van Gelderen. ,,We proberen het bereik te vergroten door ook scholen te benaderen, zodat we niet alleen losse bezoekers hebben.’’

Eigenaar van het gebouw is KPN, die ook de opruiming van het asbest betaalde. ,,Een goede huurbaas’’, vindt Van Gelderen. Daarom deed Jeroen van der Jagt, directeur Noordoost-Nederland, de heropening. Hij reed in een oude kever door een lint, met wethouder Sjoerd Feitsma als passagier.

Die kever hoort ook bij het museum, dat buiten de bunker een wagenpark wil aanleggen met dit soort oldtimers. Een DAF-truck van het korps mobiele kolonnes is er ook al. ,,Zo is er buiten ook iets. We denken dat met name de jongeren die oude voertuigen leuk vinden.’’

Jaren zestig inrichting

Het complex is helemaal ingericht zoals het in de jaren zestig was. De bunker werd in 1965 gebouwd als veilig heenkomen voor de bestuurders van de provincie en van de gemeente Leeuwarden, als er een atoomoorlog zou uitbreken. Die voortdurende dreiging kenmerkte de periode van de Koude Oorlog tussen het Westen en de Sovjetunie.

De museumbunker aan de Burstumerdyk in Grou is vanmiddag ook open, maar het seizoen begint pas in het weekeinde van 1 en 2 april.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct