Auto's staan stil, maar fietsers snellen over Afsluitdijk

FOTO ANTON KAPPERS

Race- en toerfietsers zijn op deze fraaie lente-zaterdag massaal naar de Afsluitdijk gekomen om er nog één keer overheen te rijden, voordat de dijk wegens werkzaamheden voor hen niet meer begaanbaar is.

Terwijl de fietsers hun meters maakten met windkracht 3 uit westelijke richting, stonden autombilisten stil. Een brug aan de Noord-Hollandse zijde bij Den Oever wil niet meer dicht. Inmiddels rijdt het verkeer weer en worden auto's in beide richtingen over één rijstrook geleid.

Ook zondag worden nog heel veel fietsers verwacht. Er zijn dan ook een aantal georganiseerde tochten, onder meer door een wielermagazine en vanuit de app Strava.

De bestaande route is vanaf 1 april drie jaar lang niet beschikbaar. Het pad moet dicht omdat de dijk twee meter hoger wordt gemaakt, deze nieuwe bekleding krijgt en er sterkere sluizen worden gebouwd. Wel is er een dienstregeling met een fietsbus .

Lees ook: Dit moet je weten over de afsluitrit voor wielrenners over de Afsluitdijk. Ga je fietsen? Je bent niet de enige!