Automobilist in Noorden houdt zich beter aan 100-regel

Een 100-bord langs de snelweg A32 bij Grou. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Hoewel weggebruikers een andere indruk kunnen krijgen, houden automobilisten op noordelijke snelwegen zich steeds beter aan de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur (overdag).

Dat blijkt uit een steekproef van de politie Noord-Nederland. Die benadrukt dat er nog geen officiële cijfers zijn. Deze volgen later dit jaar of volgend jaar. Wel heeft de politie een ‘scan’ gedaan op verschillende snelwegen in het Noorden. Welke wegen hiervoor precies zijn onderzocht en op welke dagen en tijdstippen, is momenteel vanwege de vakantietijd niet te achterhalen, aldus de politie.

De scan heeft een paar cijfers opgeleverd. Er zijn metingen verricht in de tweede helft van maart (na de invoering van de snelheidsverlaging van 130 naar 100 kilometer per uur op 16 maart) en in juni. Wat blijkt: in juni hielden meer mensen zich aan de snelheid dan drie maanden eerder. In maart overschreed 13 procent van de gecontroleerde bestuurders de 100-limiet, in juni nog maar 5 procent.

Lees ook: 100 op snelweg heeft vele voordelen

De politie is tevreden over de cijfers. ,,De mensen houden zich in Friesland, Groningen en Drenthe goed aan de snelheid’’, zegt woordvoerder Ramona Venema. ,,De daling in juni ten opzichte van maart is vrij fors. En als automobilisten dan tóch te hard gaan, rijden de meesten maximaal 120 kilometer per uur.’’ Ook dat valt mee, aldus Venema.

Maar iets harder

Begin mei bleek al dat veel Nederlanders zich netjes aan de nieuwe regels houden. Automobilisten rijden maar een paar kilometer harder dan toegestaan, concludeerde het bedrijf Flitsmeister (een verkeersapp) destijds. Net als nu gold dat de conclusies worden opgetekend in coronatijd. Zeker in maart, april en mei was het aanzienlijk rustiger op de snelwegen dan in eerdere jaren, vanwege de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken.

Flitsmeister bestudeerde vijf drukke snelweggedeelten in ons land, waaronder de A28 tussen Assen en Groningen. Hier was de gemiddelde snelheid in de week vóór invoering van de 100-maatregel 118 kilometer per uur. In de weken erna zakte het gemiddelde tempo naar 105 kilometer per uur.

Bij de kudde blijven

Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen zocht de verklaring indirect in de coronapandemie. Hij kwam in mei aan het woord in deze krant. Ons oerinstinct blijkt te waarschuwen dat het beter is om in onzekere tijden bij de kudde te blijven, was de analyse van Tertoolen. ,,Als er iets gebeurt dat heel groot is en buiten je eigen macht valt, dan gaan mensen voor het collectief. Je valt terug op de kudde als de individuele onzekerheden te groot worden.’’

Bij dit kuddegedrag hoort dat je je aan de regels houdt, dus ook aan de lagere maximumsnelheid, aldus Tertoolen. En de kudde wordt een paar maanden later nog steeds niet massaal verlaten.