Aukje de Vries krijgt zware post bij VVD

Het Leeuwarder Kamerlid Aukje de Vries (53) krijgt een zware post binnen de Haagse Kamerfractie van de VVD.

Ze wordt de eerste financieel woordvoerder. ,,Een hele mooie uitdaging’’, zegt De Vries. De plek komt vrij nu Jeanine Hennis-Plasschaert vertrekt naar de Verenigde Naties. Hennis gaat leiding geven aan de VN-missie in Irak.

De Vries zal na Prinsjesdag onder meer achter het spreekgestoelte staan tijdens de algemene financiële beschouwingen. Tot de portefeuille behoren de rijksbrede financiën, zoals de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, en Europees en monetair beleid met onderwerpen over de euro en de bankenunie.

Zware portefeuille

Hennis vertrekt later deze maand formeel uit de Tweede Kamer. Met Prinsjesdag in zicht heeft De Vries het stokje per direct van haar overgenomen.

Ze voerde de afgelopen maanden namens haar partij het woord over medische onderwerpen. Dat vond ze ook een ,,heel boeiend’’ werkterrein, benadrukt ze.

De financiële portefeuille geldt binnen Haagse fracties als een van de zwaarste en belangrijkste.

Verschuivingen

Binnen de VVD moet er op meerdere fronten worden geschoven. Naast Hennis-Plasschaert vertrok ook buitenlandwoordvoerder Han ten Broeke.

Aukje de Vries is sinds 2012 lid van de Tweede Kamer. Ze stond tijdens de verkiezingen in 2017 op een achttiende plek.

Tijdens de vorige algemene financiële beschouwingen stond ze ook achter het spreekgestoelte; toen had financieel VVD-woordvoerder Mark Harbers zijn plek net verruild. Harbers werd in het kabinet-Rutte III staatssecretaris van Justitie en Veiligheid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement