Atelier bij Fier bestaat een jaar: 'Ik weet dat ze hier om mij geven'

Elske DeWall luistert naar een gedicht van een medewerkster van Fier. FOTO FIER

Cliënten van het opvangcentrum Fier in Leeuwarden hoeven niet stil te zitten. Sinds een jaar is er het initiatief L.A.P. Atelier waar ze werkervaring kunnen opdoen. Zo worden ze economisch en sociaal zelfredzaam.

In een kleine ruimte buigen zes vrouwen zich over diverse stoffen. Er worden vormen uitgeknipt en vlaggetjes genaaid. Het lijkt op een gewoon naaiatelier. Schijn bedriegt.

De ruimte is onderdeel van de gordijnenfabrikant A House of Happiness in Leeuwarden. In samenwerking met Fier, het landelijk expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties, heeft de gordijnenfabrikant het initiatief L.A.P. Atelier in 2017 opgericht. Slachtoffers van geweld maken bij dit initiatief producten van stoffen die A House of Happiness anders weg zou gooien. De vrouwen creëren bijvoorbeeld vlaggenlijnen en tipi’s van het restafval. De gemaakte producten worden onder andere verkocht op een webshop van het initiatief en op de Recycle Boulevard. „Een duurzaam initiatief”, noemt projectleider Annemarie van Rijn het.

Sandra is een van de medewerksters bij het L.A.P. Atelier. Ze kwam in 2011 naar Nederland toe en werkt sinds een jaar bij het atelier. „Ik heb geen fijn verleden gehad”, laat Sandra weten. In 2014 verhuisde ze naar Leeuwarden en kwam ze bij Fier terecht. „Ik begon op een gegeven moment aan een studie op mbo-niveau 2. Voor mijn gevoel was dat veel te laag, maar ik kon de opleiding niet op een hoger niveau volgen omdat ik geen Nederlands diploma van een middelbare school heb. Dus ben ik met die opleiding gestopt.”

Plek bij L.A.P.

Sandra vroeg bij de gemeente een uitkering aan, maar wilde niet stil zitten. „Op dat moment had ik daar nog wel een ambulant begeleider bij Fier, maar woonde ik wel al zelfstandig. De gemeente gaf toen aan dat ik kon werken bij het L.A.P. Atelier.”

„De medewerksters worden bij het atelier actief begeleid. Voordat ze er beginnen, wordt er bepaald wat ze nodig hebben om voorbereid te worden op de arbeidsmarkt”, zegt Van Rijn. „Er wordt gekeken hoe goed iemand Nederlands spreekt, wat de werknemerservaring is en of er op psychisch gebied ook problemen worden ondervonden. Mocht iemand bijvoorbeeld moeite hebben met de Nederlandse taal, dan zorgen wij ervoor dat diegene een taalmaatje krijgt.” Iedere drie maanden gaat het L.A.P. Atelier opnieuw in gesprek met de medewerksters.

De medewerkers van het L.A.P. Atelier worden door medewerkers van A House of Happiness behandeld als volwaardige medewerkers. Zo worden ze uitgenodigd voor personeelsfeesten en lunchen ze op hetzelfde moment als de medewerkers van de gordijnenfabrikant. „Het is belangrijk dat deze vrouwen niet alleen zelfredzaam worden op economisch gebied, maar ook op sociaal gebied”, vertelt van Rijn. „Door de vrouwen in dezelfde ruimte te laten werken als A House of Happiness zorgen we voor interactie. Soms komen ze er achter dat ze iemand niet zo leuk vinden, maar dat is dan ook een leermoment voor de vrouwen.”

Juiste mensen

De vrouwen die bij het atelier werken, zijn vaak slachtoffers van huiselijk of seksueel geweld. „Omdat ik er zo van overtuigd was dat ik niets kon en ik moe was van het leven, trok ik de verkeerde mensen aan”, vertelt Sandra. „Daarom is het heel erg belangrijk voor mij dat ik de juiste mensen om mij heen heb. Bij het L.A.P. Atelier heb ik dat. Als ik bijvoorbeeld niet naar het atelier kom, word ik meteen gebeld door mijn baas. Zij vraagt dan waar ik ben. In het begin vond ik dat wel vervelend, maar diep van binnen wist ik wel dat ze dat doen omdat ze om mij geven.”

Gezien het feit dat het L.A.P. Atelier maandag  een jaar bestond, kwam ambassadeur en singer-songwriter Elske DeWall op werkbezoek. Na een rondleiding door het bedrijf, ging Elske in gesprek met de vrouwen. Een van de vrouwen droeg een gedicht voor en gaf aan het einde een zelfgemaakte tipi aan Elske. Zij nam het cadeau geëmotioneerd in ontvangst.

De naam van de medewerkster is vanwege veiligheidsredenen verzonnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland