Ate Eijer, fractievoorzitter FNP Heerenveen, door het stof na antisemitische tweet

Ate Eijer in 2013. FOTO ARCHIEF LC/JAN DE VRIES

Ate Eijer, fractievoorzitter van de FNP in Heerenveen, twitterde maandagmiddag in een discussie dat Joden bevolkingsgroepen afslachten. Hij kreeg de wind van voren.

Maar liefst elf excuustweets stuurde hij achter de reactie op misdaadverslaggever Peter R. de Vries aan. Eijer reageerde op een tweet waarin stond: ‘De tijden dat Joden zich willoos laten afslachten is voorbij’. Eijer reageerde daarop: ‘Ja nu slachten ze zelf bevolkingsgroepen af’.

,,Ik freegje my ek ôf wêrom ik dat tweet hie’’, reageert Eijer. ,,Ik bin it net altyd iens mei de polityk yn Israël tsjin de Palestijnen, mar dat is wat oars. Normaal tink ik wol nei foardat ik wat tweet, mar no wie ik mei oare dingen dwaande.’’

De antisemitische tweet heeft slechts tien minuten op het medium gestaan. Eijer had meteen door dat hij de plank mis had geslagen en verwijderde het bericht. NIW, het weekblad van Joods Nederland, pikte het bericht op. Verder kwamen er reacties van mensen die zeiden dat Eijer FNP-onwaardig was en dat een dergelijke opmerking niet bij een Fries past.

Eijer heeft nog geen reactie van de FNP, maar is daar ook niet bang voor. ,,De tweet wie op persoanlike titel.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland