Arville: van megaboete blijft nog 2 miljoen over

De 51-jarige Leeuwarder die vorig jaar veroordeeld is voor onder meer grootschalige cokesmokkel, moet 1,9 miljoen euro overmaken aan de staat.

Dat heeft de fraudekamer van de rechtbank Noord-Nederland bepaald. In totaal kreeg de zogenoemde Arville-baas een ontnemingsvordering van 15 miljoen euro aan zijn broek. Maar omdat er al voor ruim 3 miljoen euro aan contanten, goudstaven en andere luxe goederen in beslag was genomen en ook de partij cocaïne ter waarde van dik 9 miljoen is afgepakt, blijft er onder de streep een bedrag staan van bijna 2 miljoen.

De 15 miljoen euro in totaal is een van de grootste ontnemingsvorderingen ooit voor drugscriminaliteit in Nederland. In Noord-Nederland kent de zaak zijn gelijke niet. De 55-jarige vrouw van de hoofdrolspeler moet van de rechtbank 600.000 euro terugbetalen. Zij hield er een zeer luxe levensstijl op na in de jaren dat het zwarte geld binnenstroomde.

Vorig jaar kreeg de 51-jarige een gevangenisstraf van twaalf jaar opgelegd, onder meer voor het witwassen en financieren van een coketransport in een bananenboot vanuit Colombia naar Vlissingen. De zaak loopt nog in hoger beroep.

De man verborg zijn contanten en goudstaven in ondergrondse kluizen bij vrienden en familie in de stad. De zaak kwam aan het rollen toen buurtgenoten melding maakten van extreme verbouwingen van een villa aan de Okkingastate in Camminghaburen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement