Arriva rijdt met elektrische bussen in Leeuwarden

Vervoerbedrijf Arriva zet sinds maandag in Leeuwarden zes elektrische bussen in. Overdag rijden ze, ‘s nachts worden ze opgeladen.

De bussen rijden tussen 8 uur ‘s ochtends en 18 uur ‘s avonds op de lijnen 612 en 603. De eerste voert van het station naar NHL Stenden Hogeschool, de tweede rijdt vanaf het station naar Camminghaburen en komt dan ook langs de ROC Friese Poort-vestiging aan de Wilaarderburen.

Overdag moeten ze zes tot zeven keer opladen aan een snellader bij het station. ‘s Nachts staan ze in de stalling aan een oplader. In de weekenden en in vakanties zijn de bussen ook inzetbaar op de lijn naar Holwerd. Ook op andere plaatsen kan Arriva ze gebruiken, zegt woordvoerder Tineke Witteveen.

De bussen veroorzaken minder emissies dan bussen die op diesel of, zoals in Leeuwarden, op groen gas rijden. Daarnaast zijn ze erg stil. Daarom is er een bel, waarmee chauffeurs andere verkeersdeelnemers kunnen waarschuwen. Gedeputeerde Johannes Kramer nam de bussen maandag officieel in gebruik. Het provinciebestuur is opdrachtgever voor het openbaar vervoer in Friesland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland