Apotheek past zich aan laaggeletterde aan

Apotheek De Drie Stellingen in Oosterwolde en Appelscha past zich dit jaar aan laaggeletterde klanten aan. Er zal worden geëxperimenteerd met farma-buddy’s, alternatieve bewegwijzering en het gebruik van pictogrammen op medicijnen.

De zorg houdt nog relatief weinig rekening met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Naar schatting een op de zeven mensen worstelt in meer of mindere mate met laaggeletterdheid. Woensdagmiddag is over de relatie tussen taal en gezondheid een conferentie in het Fries Congrescentrum in Drachten.

Farmabuddy’s en spreekruimtes met meer privacy moeten ertoe bijdragen dat klanten van de apotheek De Drie Stellingen in Appelscha en Oosterwolde hun problemen durven te bespreken, kondigt apotheker Véronique Staal aan. ,,Vertrouwen is heel belangrijk, blijkt uit studies. Er is veel schaamte.”

Duidelijke uitleg nodig

Laaggeletterden hebben een heel duidelijke uitleg nodig voor medicijngebruik, zegt Staal. Ze noemt een veelgebruikt voorbeeld van een huisarts die een patiënt laat zien hoe die insuline moet spuiten door dat bij een sinaasappel voor te doen. De patiënt spuit thuis een sinaasappel in en eet die op. ,,Zulke dingen wil je voorkomen.”

Ook de voorschriften op medicijnen moet gebruiksvriendelijker. ,,We willen zien of pictogrammen werken. Het uiteindelijke doel is dat de patiënten hun geneesmiddelen goed gebruiken en weten wat ze ervan kunnen verwachten.” Voor herhaalrecepten overweegt de apotheek een brievenbus in te zetten waar de patiënten hun medicijnen kunnen omwisselen. ,,Daarvoor moeten ze nu een herhaalcode op de website invullen.”

Ze noemt een veelgebruikt voorbeeld van een huisarts die een patiënt laat zien hoe die insuline moet spuiten door dat bij een sinaasappel voor te doen. De patiënt spuit thuis een sinaasappel in en eet die op

Met behulp van ervaringsdeskundigen wil de Ooststellingwerver apotheek het komende jaar ontdekken hoe laaggeletterden het best beter geholpen kunnen worden. Het project wordt gesteund door zorgverzekeraar De Friesland, gezondheidsdienst GGD en de gemeente. Ook het gezondheidscentrum in Oosterwolde, waar de apotheek in gehuisvest is, werkt mee. ,,Er is een gastvrouw die klanten verwelkomt en we gaan een gebouwschouw doen op tekst en cijfers in de bewegwijzering. We denken er aan gekleurde routes in te voeren. En wij werken met een nummertjes-automaat. Misschien moeten we tegen iedere nieuwe klant zeggen: druk op het onderste knopje.”

De proef loopt tot juni 2020. Alle ingrepen die werken wil apotheek De Drie Stellingen voortzetten. Andere Friese apotheken kunnen vervolgens de goede voorbeelden overnemen.

Lees verder: Een analfabeet verwijs je niet naar thuisarts.nl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement