Antonius wil patiënt zo veel mogelijk thuis behandelen

ANP

Antonius Zorggroep beoordeelt de komende drie jaar minutieus of patiënten niet beter thuis behandeld kunnen worden. ‘In het ziekenhuis als het moet, thuis als het kan’, zo luidt het gedachtegoed.

Dat blijkt uit het maatschappelijk jaarverslag, dat Antonius woensdag heeft gepubliceerd. Het is geen bezuinigingsmaatregel, benadrukt bestuurslid Sandra Timmermans in een toelichting. Het is de overtuiging van Antonius dat patiënten thuis beter en sneller herstellen.

Vanuit het ziekenhuis en de thuiszorg worden per patiëntengroep een wijkverpleegkundige, medisch specialist, huisarts en patiënt bij elkaar gezet. Die gaan samen kijken in hoeverre een patiënt thuis op een veilige manier geholpen kan worden, legt Timmermans uit. Bijvoorbeeld met hulp van e-health en digitalisering.

Proef voor de zomer

Bij infusietherapie, wondzorg en hartfalen zijn al zulke kerngroepen gevormd. Infusietherapie begint nog voor de zomer met een proef met tien tot twintig patiënten om te kijken of het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar huis echt werkt. ,,Het gaat vooral om controles en het verrichten van poliklinische handelingen waarvoor patiënten anders naar het ziekenhuis moeten komen”, verduidelijkt Timmermans. ,,Het gaat niet om het reduceren van opnameduur, dat hebben we als Nederlandse ziekenhuizen al maximaal bereikt.”

Voor het uitvoeren van het programma Antonius Thuis is begin dit jaar een manager aangesteld. In het jaarverslag staat dat het belangrijk is dat het komende jaar samen muurtjes worden afgebroken. ‘Elkaar beter leren kennen, beter weten wie precies wat doet in het totale zorgproces rond een patiënt, weten waar je eigen expertise ophoudt en van een ander begint is essentieel voor die samenwerking’.

De nieuwe koers van Antonius is in lijn met rijksbeleid dat een aantal jaren geleden is ingezet. Vrijwel alle ziekenhuizen zijn bezig een deel van de dure ziekenhuiszorg te verplaatsen naar de mensen thuis.