Anti-pietendemonstranten: 'Demonstratieverbod is verlies voor democratische staat'

Blokkade op de A7. FOTO ANP ANP

Jeffrey Afriyie en Anousha Nzume, leiders van de protestgroep Kick Out Zwarte Piet, reageren op social media verbolgen op het besluit van de gemeente Dongeradeel om hun demonstratie bij de landelijke sinterklaasintocht in Dokkum te verbieden .

,,Er is een noodbevel uitgevoerd tegen ons, terwijl wij juist de vreedzaamheid van ons protest laten zien'', zegt Afriyie in een livestream op Twitter. ,,We hebben alles gedaan wat gedaan moest worden. Niemand kan zeggen dat wij ons deel van de afspraak niet zijn nagekomen.''

In de livestream spreekt hij zijn teleurstelling uit. Volgens hem is het verbod een verlies voor de democratie. ,,Iedereen heeft nu kunnen zien hoe vreedzame burgers niet beschermd kunnen worden of hun rechten mogen uitoefenen.

Afriyie beschrijft in de livestream dat ze het gevoel hadden rondjes te rijden totdat het noodbevel klaar was. Na de mededeling dat de demonstratie werd verboden, zijn de bussen naar het OK-tankstation vlak buiten Harlingen gereden.

Protest in Weesp

Bij Harlingen is de groep demonstranten opgesplitst. Een bus heeft koers gezet naar Weesp om daar te gaan demonsteren. De andere rijdt naar Duivendrecht en Rotterdam met protestanten die naar huis willen.

Afriyie is vertrokken naar Weesp. ,,Ik voel me goed. Ik heb nog energie.'' Ook daar is het de groep echter verboden om te protesteren.

De bussen worden naar hun eindbestemming begeleid door agenten van politie Fryslân. Afslagen zijn onderweg afgesloten door de politie.

Waanders had vertrouwen

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel schreef eerder in een open brief aan de regio dat er goed overleg was geweest met de demonstranten en dat ze geen problemen verwachtte: ,,Juist omdat er goede afspraken zijn gemaakt, heb ik het vertrouwen dat het goed gaat verlopen.'' Ze riep publiek en protestanten op elkaars mening te respecteren.

De oproep van donderdag om de demonstanten te keren bij de provinciegrens keurde ze af maar kon ze niet verbieden: ,,Mijn bevoegdheden reiken niet tot over de gemeentegrens. Maar ik heb als burgemeester wel laten weten dat Dokkum met zo’n oproep niet geholpen is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Intocht Sinterklaas Dokkum