Corné van de Erve, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland in Friesland en eigenaar van Lokaal op Hatsum.

Anderhalve metereconomie voor veel horeca niet rendabel

Corné van de Erve, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland in Friesland en eigenaar van Lokaal op Hatsum. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF

Eigenaren van hotels en restaurants denken na over de anderhalvemetereconomie. Het kan, maar het zal minder opbrengen dan nu.

De grootste uitdaging? ,,Het ontbijtbuffet, zegt bedrijfsleider Leon Dijkstra ven het Oranje Hotel in Leeuwarden. Hoe zorg je ervoor dat mensen anderhalve meter afstand houden van elkaar? ,,Misschien moeten we het ontbijt op de kamer serveren. Je moet wat.” In het hotel, dat nu gesloten is. wordt volop nagedacht over de nieuwe werkwijze.

Algemeen manager Sjoukje Witkop van het Oranje Hotel spreekt van ,,een enorme uitdaging.” ,,Wij hebben het geluk dat we een groot pand hebben en dus ruimte.” Het plan is om de lounge bij het restaurant te trekken, zodat het aantal eettafeltjes gelijk kan blijven. Ook wordt mogelijk alleen met reserveringen gewerkt. ,,Het zijn plannen in de dop.” Om het eten te serveren wordt gedacht aan verrijdbare karretjes die normaal voor de roomservice worden gebruikt. Gasten kunnen hun eten daar dan zelf vanaf pakken. Er komen minder à la carte-gerechten. ,,We nemen een kleine kaart met dagverse producten., zodat we niet met te veel voorraad blijven zitten. Het zal denk ik niet meteen storm lopen als we weer open gaan.”

Verder komt er een nieuwe routing. Liften brengen hotelgasten alleen naar boven. Naar beneden moeten ze met de trap. Mensen die slecht ter been zijn, kunnen een aparte lift aan de achterkant nemen. De huidige ingang is straks alleen voor binnenkomende gasten. Gasten die vertrekken moeten de andere, restaurantuitgang nemen.

Nieuwe realiteit

Complex, die anderhalve meter, vindt eigenaar Jochem van der Schoot van het Euro Hotel in Leeuwarden, Amicitia Hotel in Sneek en Hotel Appelscha. ,,Maar het is de realiteit.” Het restaurant in het Eurohotel heeft nu 25 tafels. Als de horeca weer opstart zullen dat er zeven a acht zijn, stelt hij. ,,En dat is niet rendabel. Ik denk dat we dan een kok in de keuken hebben en gasten het eten zelf ophalen. Gezellig uit eten gaan is dan anders dan nu.”

Van der Schoot oppert om mensen tot vijftig jaar zich vrij te laten bewegen, zodat de economie niet helemaal kapot gaat. ,,,Anders kom je nooit aan die immuniteit. Ouderen zouden dan tot de curve afvlakt of er een vaccin is, nog even thuis moeten blijven.” Eigenaar Geesje Duursma van restaurant & partycentrum De Pleats in Burgum vindt dat er dan bijvoorbeeld tussen 4 en 6 uur een apart ,,senioreneetuur” kan worden ingesteld.

De Pleats vroeg zijn cliëntele onlangs ideeën te spuien over de invulling van de anderhalvemeter. Het beste idee kwam overigens van een stagiaire die voorstelde een soort weg over het terras te maken met aan weerszijden tafeltjes, aldus Duursma” Ook kwam het idee om een ronde bar op het terras te zetten, waar klanten zelf hun drinken ophalen, nadat ze digitaal betaald hebben.

Lees ook | Gitzwart scenario voor Friese horeca: ‘Heb al sjoelbak gekocht om eten naar mijn klanten te schuiven’

De Pleats denkt eraan meer maaltijden te bezorgen. Ook afhalen is een optie. ,,Bedrijven die een vrij grote oppervlakte en wat vet op de botten hebben, kunnen er met creativiteit en flexibiliteit nog wat van maken.”’, verklaart Duursma. Een andere idee is tafeltjes vaker te gebruiken. ,,Je gaat dan met shifts werken en verhuurt een tafel voor een bepaalde tijd.”

Social distancing zal de meeste horecaondernemers zeker omzet gaan kosten. De boterham van Duursma wordt straks besmeerd met margarine en niet meer met roomboter.

,,Anderhalve meter gaat tegen je gastvrije natuur in, al kun je ook straks nog prima gastvrij zijn. Maar leuker wordt het er niet op.” Ze steunt de oproep van voorzitter Corné van de Erve van de Regio Fryslân van Koninklijke Horeca Nederland. Hij die pleit voor kwijtschelding van diverse belastingen voor horecaondernemers. Aanvullende steunmaatregelen zijn nodig, zei Koninklijke Horeca Nederland deze week. Een derde van de horecaondernemers kan het nog maximaal twee tot drie maanden volhouden. Een kwart van hen nog een maand en tien procent geeft aan nu al geen reserves meer te hebben.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct