Analyse: Stadionproject zit in blessuretijd

Pas na de zomervakantie zal duidelijk worden of de bouw van een nieuw Cambuurstadion en de facelift van het WTC-gebied een haalbare kaart zijn.

Afgelopen woensdag overheerste de opluchting over een principe-toezegging van maximaal 5 miljoen euro provinciale steun en unanieme raadssteun voor de manier waarop wethouder Henk Deinum het bouwen herinrichtingsproject ter wille wil zijn.

Maar voor ROC Friese Poort was dit vrijdag niet voldoende om zijn beoogde verhuizing naar het geplande stadiongebied te beklinken. De school heeft bedenktijd nodig, onder meer omdat de bouwplanning in het slechtste geval voorbij de gewenste opleverdatum (de zomer 2021) uitkomt.

Projectontwikkelaar Wyckerveste en bouwbedrijf Dijkstra Draisma (BGDD) hebben Friese Poort voor 7000 vierkante meter in hun plan opgenomen. Valt de school af, dan zal het gat niet meteen gevuld zijn.

Het consortium zoekt ook nog een huurder voor 5000 vierkante meter extra ruimte, waarbij het vizier gericht is op ,,leisure of retail’’ (lees: ontspanning of een grote winkel). Sommige raadsfracties toonden zich woensdag huiverig voor nog meer winkels.

Zicht op realisatie, maar afhankelijk van huurders en politieke besluiten

Wyckerveste kan misschien vlot zaken doen met Bourrelier Group SA, de eigenaar van bouwmarkt Karwei aan de Mr. P.J. Troelstraweg. Het Franse bedrijf was ooit in de race voor overneming van het WTC, voordat hotelmagnaat Harry Westers en uiteindelijk zuivelondernemer Jan Anker zich aandienden.

De drie broers Bourrelier schreven woensdag aan de gemeente dat zij ,,nog altijd’’ interesse hebben in een verhuizing naar het WTC-gebied. Karwei was al ingepland in WTC-Cambuur, maar dat was op basis van een overeenkomst tussen investeerder Jan Anker en Intergamma, de franchisegever van Karwei.

Volgens Anker haakte Intergamma af, toen Bauhaus zich in de buurt van bouwgrond verzekerde voor een concurrerende mammoetwinkel.
 Het feit dat Intergamma en de Bourreliers op voet van oorlog verkeren, maakt het er voor de ontwikkelaars van WTC-Cambuur niet overzichtelijker op.

De grootste onzekerheid voor WTC-Cambuur is van politiek-bestuurlijke aard. De provincie heeft maximaal 5miljoen euro toegezegd, maar investeert nooit meer geld dan de gemeente. Gedeputeerde Klaas Kielstra gaat voorlopig uit van 3,75 miljoen euro. Hij meent dat de gemeente hooguit 7,5 miljoen euro voor het publieke deel van het project nodig heeft.

Provinciale staten zijn daarbij beducht voor marktverstoring door het nieuwe winkelaanbod, ten laste van de binnenstad of grote plaatsen rond Leeuwarden. Dezelfde reserve heeft de gemeenteraad ingebouwd, toen zij woensdag instemden met een nog uit te werken wijziging van de Leeuwarder detailhandelsvisie.

Wyckerveste en BGDD weten dus nog niet waar ze aan toe zijn. Het enige dat de gemeente voor de bouwvak nog biedt, is een tijdsplanning voor besluitvorming in het najaar.

Dan zit je in blessuretijd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement