Amerikaanse kunstenaar Frank Stella parkeert ontheemd kunstwerk in Harlingen

Op de kade in Harlingen ligt al maanden een grote bol met gaten. De bol is van aluminium, 14 meter hoog en 45 ton zwaar.

De sculptuur is al negentien jaar onderweg zonder te arriveren. Ook Harlingen is slechts een tussenstation.

Het is een schepping van de beroemde Amerikaanse kunstenaar Frank Stella. Hij ontwierp hem in 1999 voor de ingang van een honkbalstadion in Miami (Florida, VS).

Te duur: Miami ziet ervan af

De bol lijkt op een opengewerkte honkbalhelm. Stella liet hem maken op Rhode Island, maar was ontevreden over het resultaat. Lassers in Cherbourg (Frankrijk) gingen er mee verder.

Het kunstwerk werd zo duur (3 miljoen dollar in plaats van 670.000 dollar) dat het stadsbestuur van Miami afzag van de koop.

'Nieuwe ontwikkelingen'

Cherbourg wilde hem wel houden, maar kwam niet tot een akkoord met Stella. Die haalde hem weg uit Frankrijk. Het bedrijf CIG Groningen, die veel zaken doet met Stella, ontfermde zich over het sculptuur en parkeerde het in de Harlinger industriehaven.

Er zijn ,,nieuwe ontwikkelingen, maar die zijn nog geheim’’, zegt CIG. De naam van het kunstwerk was aanvankelijk ‘Muziekkoepel’. Nu heet het ‘Gebroken kruik’.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws