Ameland verbiedt oplaten ballonnen (+poll)

Ameland gaat het oplaten van ballonnen verbieden. Dat is maandagavond besloten tijdens de raadsvergadering, op voorspraak van de gehele gemeenteraad.

“De laatste jaren worden we geconfronteerd met schokkende berichten over een grote hoeveelheid ronddrijvend plastic in onze wereldzeeën, ook wel plastic soup genoemd,” schrijven de raadsleden in een initiatiefvoorstel dat unaniem werd aangenomen.

Evenementen

“Ook langs onze stranden worden we keer op keer geconfronteerd met het aanspoelen van allerlei vormen van plastic zwerfvuil die op korte en lange termijn voor mens en dier bedreigend zijn. Een onderdeel van het aangespoelde plastic bestaat o.a. restanten van ballonnen die te pas en te onpas worden losgelaten bij allerlei evenementen.”

Het is op Ameland gelukkig meer uitzondering dan regel, stellen de fracties van Algemeen Belang Ameland, Ameland’82, CDA, PvdA en VVD. Het lijkt de partijen toch beter om in eigen gemeente een preventieve maatregel te treffen door een verbodsbepaling in de APV op te nemen.

Milieuvriendelijk

Rudolf Teuben van Ameland’82 dacht aanvankelijk om milieuvriendelijke ballonnen toch toe te laten, maar vanwege eenduidigheid schaart hij zich achter het besluit om in het algemeen ballonoplatingen te weren van het eiland.

“Hier ben ik ontzettend blij mee,” zei Albert de Hoop. De burgemeester zet zich al vele jaren in voor de internationale milieuorganisatie KIMO. Hij houdt de raad voor dat er gewerkt moet worden aan een mentaliteitsverandering en dat voorlichting nu erg belangrijk wordt. “Gedragsverandering gaat niet vanzelf.”

De Plastic Soup Foundation werkt sinds 2014 samen met Stichting de Noordzee en Vereniging Kust & Zee aan het terugdringen van ballonnen en lintjes in het milieu met de campagne ‘Die ballon gaat niet op.’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement