Amber Vis schreef brief aan de provincie en kreeg 'haar' fietspad

Amber Vis (links) tijdens de opening van het fietspad langs de Reitlânsfeart. FOTO HOGE NOORDEN/JAAP SCHAAF Foto: Jaap Schaaf

Tussen Hurdegaryp en de Trynwâlden is donderdag een nieuw fietspad geopend. Een glansrol was weggelegd voor de 14-jarige Amber Vis uit Ryptsjerk.

Fietsen langs de drukke weg en telkens oversteken. Amber Vis vond de route naar haar school in Burgum maar wat gevaarlijk. En dus schreef ze een brief: kan dat niet veiliger?

Omfietsen

De brief eindigde op de stapel bij de Provinsje Fryslân. Daar kwam de boodschap als geroepen. Want een fietspad langs de Reitlânsfeart, dat lag al in de planning. Dit in het kader van de gebiedsontwikkeling na aanleg van de Sintrale As.

Het nieuwe fietspad, waar sinds het einde van de bouwvak aan gewerkt is, is opgetrokken uit beton en telt slechts een halve kilometer. Toch bespaart het de fietser tussen Hurdegaryp en de Trynwâlden een hoop omfietsen en oversteken.

Met de nieuwe route hoeven fietsers en voetgangers niet langer over de oude Slachtedijk. In plaats daarvan sluit het binnendoorpad aan op de nieuwe Gerrit Vlaskamp-onderdoorgang bij Hurdegaryp. Deze ‘tunnel’, die onlangs is geopend, is aangelegd in verband met de komst van de extra sneltrein op het traject Leeuwarden-Groningen.

Openen

Het nieuwe fietspad is overigens niet alleen goed nieuws voor fietsers. Ook boeren hebben profijt. Zij kunnen nu een dam gebruiken als oversteek, zodat vee en zware voertuigen niet meer over de openbare weg hoeven. Daarnaast heeft de Reitlânsfeart een opschoonbeurt gekregen.

Hoe dan ook, Amber Vis heeft de brief niet helemaal voor niets geschreven. Ze kreeg een uitnodiging van de Provinsje Fryslân en samen met wethouder Tytsy Willemsma van Tytsjerksteradiel mocht zij het nieuwe fietspad openen. Om vervolgens veilig naar school te fietsen.