De ernstig zieke José Vermeulen krijgt van Pepy Huisman een rondleiding door het Jopie Huisman Museum. Het was haar wens om de werken van de schilder eens van nabij te zien.

Als laatste wens samen met zoon naar het Jopie Huisman Museum

De ernstig zieke José Vermeulen krijgt van Pepy Huisman een rondleiding door het Jopie Huisman Museum. Het was haar wens om de werken van de schilder eens van nabij te zien. FOTO NIELS DE VRIES

Hartenwens van José Vermeulen (71) uit Erp was om het Jopie Huisman Museum te bezoeken. De Wensambulance Brabant schoot vrijdag te hulp.

Pepy Huisman, de zoon van de schilder, wacht de bezoekster in de hal van het museum op. ,,Wat geweldig om hier te zijn’’, zegt ze. Afgelopen maandag schakelde haar zoon Gijs de Bruijn uit Uden de Wensambulance Brabant in. De organisatie laat laatste wensen van ernstig zieke mensen in vervulling gaan.

Ongeneeslijk ziek

Zeven jaar geleden werd bij zijn moeder longfibrose geconstateerd. Het is een zeldzame, ongeneeslijke ziekte waarbij de longen onvoldoende zuurstof opnemen en kooldioxide uitscheiden. De wanden van de longblaasjes worden steeds dikker en de longinhoud alsmaar kleiner. ,,Mijn moeder is de laatste vier maanden snel achteruit gegaan’’, zegt Gijs, die haar tijdens het museumbezoek vergezelt. 

'Ervaren en voelen wat voor een bijzondere man hij moet zijn geweest'

Vermeulen krijgt, liggend op haar bed, van Huisman een exclusieve rondgang door het museum. ,,Ik ben zo blij dat jij met mij mee gaat’’, zegt ze tegen hem. Het voelt alsof de twee elkaar een beetje kennen. José is al jaren bevriend met Pepy’s nicht Hillie. De vrouwen hebben veel gesproken over de markante Jopie. ,,En nu wilde ik heel graag naar het museum, om zelf te ervaren en voelen wat voor een bijzondere man hij moet zijn geweest.’’

Geroerd

Vermeulen vindt van alle werken, de geschilderde lompen en afgetrapte schoenen toch wel het mooist. Ze is zichtbaar geroerd door een felrood gekleurd hemd. ,,Prachtig, hoe deed hij dat toch?’’ Ze wil ook weten of Jopie een lieve vader was. Huisman kan dat bevestigen. ,,Maak je wel even foto’s?’’, vraagt ze Gijs. ,,Wij knippen ook al hoor’’, zegt Mieke Schellekens, een van de drie meegereisde vrijwilligers van de Wensambulance.

,,Ik heb hier zo naar uitgekeken’’, zegt ze na haar rondgang door het museum. Ze kijkt haar enig kind aan en geeft hem een knuffel. ,,Kom Gijs, wat ben je ook een lieve jongen.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct