Alle seinen staan op rood in ziekenhuizen

FOTO ANTON KAPPERS

De ziekenhuizen in Friesland spannen zich tot het uiterste in om een corona-uitbraak binnen hun muren te voorkomen. Tegelijkertijd bereiden ze zich voor op de ontvangst van patiënten die getroffen zijn door het virus COVID-19.

Op de afdeling intensive care van het Leeuwarder ziekenhuis MCL is zondag de eerste coronapatiënt opgenomen. De persoon ligt aan de beademing, meldt woordvoerder Gerard Akkerman. De afgelopen dagen werden tien mogelijk besmette mensen opgenomen op de speciale afdeling M van het MCL. Negen van hen bleken niet geïnfecteerd.

Leeftijd en woonplaats worden om privacy-redenen niet bekendgemaakt. Akkerman wil wel kwijt dat het niet om een MCL-medewerker gaat. GGD Fryslân doet contactonderzoek. Als personen met wie de man contact had klachten krijgen die passen bij het coronavirus , krijgen ze bericht van de GGD.

Lees ook | Eerste coronapatiënt aan beademing op intensive care MCL Leeuwarden

Aangescherpte regels

Friese ziekenhuizen scherpen hun regels in rap tempo aan. Tjongerschans in Heerenveen weert vanaf zondag alle vrijwilligers. Zo wil het ziekenhuis insleep van het coronavirus voorkomen. De maatregel is ook bedoeld als bescherming van de vrijwilligers zelf, laat woordvoerder Daan van den Broek weten. ,,Zij zijn dikwijls wat ouder en kwetsbaar voor besmetting.’’

De besmette orthopeed van ziekenhuis Tjongerschans heeft vooralsnog geen directe collega’s of patiënten besmet, blijkt uit de testresultaten die zaterdagmiddag zijn binnengekomen. De orthopeed was tijdens een skivakantie in Oostenrijk besmet door het coronavirus. Hij werkte tot en met woensdag en zit sinds donderdag thuis.

Tjongerschans liet vijf medewerkers en een patiënt testen die lichte klachten vertoonden. Woordvoerder Van den Broek sprak zaterdag, na binnenkomst van de testresultaten, van ,,een zeker gevoel van opluchting’’. ,,In de eerste plaats natuurlijk voor de mensen zelf.’’

Als er van een grootschalige besmetting sprake was geweest, had het ziekenhuis ingrijpende maatregelen moeten nemen. De vijf medewerkers en hun directe contacten is verzocht om de komende dagen hun gezondheid goed in de gaten te houden. Als ze vrij zijn van klachten mogen ze in principe weer gewoon aan het werk.

Net als Tjongerschans heeft het MCL tijdelijk afscheid genomen van de meeste vrijwilligers. De chauffeurs van de golfkarretjes is evenwel gevraagd te blijven. ,,De afstanden in ons ziekenhuis zijn groot. De karretjes zijn echt nodig voor mensen die slecht ter been zijn’’, zegt Akkerman.

Lees ook | Friese ziekenhuizen scherpen regels aan: vrijwilligers geweerd, verlof onder de loep

Ziekenbezoek en verlof

De Friese ziekenhuizen leggen de ziekenbezoeken verder aan banden. In Tjongerschans en Nij Smellinghe (Drachten) mogen opgenomen patiënten één keer per dag bezoek ontvangen van één en dezelfde persoon. In het MCL is twee keer per dag toegestaan. In alle gevallen geldt dat de bezoekers geen verkoudheidsklachten of koorts mogen hebben. Dit geldt ook voor de poliklinieken.

Tjongerschans heeft verder besloten dat de bezoekers zich met ingang van vandaag bij de ingang moeten laten screenen op ziekteverschijnselen. Deze nieuwe maatregel geldt ook voor het personeel. En ook bij de spoedeisende hulp.

Maandag buigt Tjongerschans zich bovendien over nieuwe regels voor verlof. ,,Zakelijke reizen mochten al niet, tenzij strikt noodzakelijk. Over privéreizen hebben we gezegd: beperk die zoveel mogelijk. En over gasten thuis: ontvang die zo min mogelijk. Maar misschien is er meer nodig’’, aldus Van den Broek. Er zijn nog geen verloven ingetrokken. ,,Dat was tot nu toe niet nodig.’’

Voorts bezint Tjongerschans zich op de stagiairs. Daar zijn twee aanleidingen voor. Enerzijds gaan de scholen dicht en is onduidelijk hoe de begeleiding vanuit school geregeld is. Anderzijds kunnen ziekenhuismedewerkers het ineens zo druk krijgen, dat ze geen tijd hebben voor begeleiding.

Het MCL houdt co-assistenten in actie, mits ze echt klinisch werk verrichten. ,,Als ze aan het bed niet direct van meerwaarde zijn, sturen we ze naar huis. Maar ze moeten wel oproepbaar zijn’’, aldus Akkerman.

Lees ook | MCL Leeuwarden helpt collega’s in het Westen aan 500 mondmaskers

Ingrepen-schema

Het Leeuwarder ziekenhuis schort geplande operaties beperkt op en wil zo lang mogelijk vasthouden aan het ingrepen-schema. ,,Hiermee willen we voorkomen dat er straks, na de pandemie, alsnog een golf aan ingrepen aan ons afkomt.’’

Het ziekenhuis in Heerenveen zegt maandag tientallen niet-dringende afspraken af. Tjongerschans bekijkt of zij specifieke poliklinische afspraken ook elders kan houden, zoals op nevenlocaties in Steenwijk, Lemmer of Joure. Het afzeggen van alle niet-dringende afspraken is een enorme operatie op zich: op jaarbasis worden hier tussen de 170.000 en 180.000 poliklinische afspraken gemaakt. Dat zijn er omgerekend bijna 3500 per week.

Ook het Antonius in Sneek zegt zo veel mogelijk niet-urgente ingrepen af. Voor bevallingen en kankerbehandeling blijft altijd ruimte. Het Antonius heeft zondagavond ook besloten om meer kamers geschikt te maken voor intensieve zorg. Dat gebeurt door een aantal verkoeverkamers (bijkomkamers) om te bouwen tot intensive care. Ook wordt de Afdeling C0 in gereedheid gebracht voor de opvang van coronapatiënten.

Als enige van de vier Friese ziekenhuizen schakelt het Antonius werknemers in die al al een tijdje uit de actieve zorg zijn, en bijvoorbeeld op personeelszaken werken, maar wel hun verpleegkundige papieren hebben. ,,Een aantal heeft zich spontaan gemeld.’’ Stagiairs die niet zelfstandig werken, maar meelopen met andere zorgverleners, worden naar huis gestuurd.Volg ons liveblog voor de actuele stand van zaken

home
net-binnen
menu