Alle beetjes: Koop goed schoeisel

Gereviseerde Van Bommels. Foto LC

'Alle Beetjes' is een rubriek over praktische duurzaamheid. Van geen plastic gebruiken tot je fietsbanden op spanning houden tot isolatie.

Wie: Tjerk Hofman, Leeuwarden

Tip: Koop goeie schoenen

Koop kwaliteitsschoenen, tipt schoenmaker Tjerk Hofman. Hij legt uit: ,,Alle schoenen zijn te repareren. Maar als je slechte, goedkope schoenen koopt, is repareren verhoudingsgewijs duur. Als daar wat aan stuk gaat, is de verleiding om ze weg te gooien groot. Dat is natuurlijk niet duurzaam.”

Wat zijn volgens hem goeie schoenen? ,,Ik kan een heel verhaal houden, maar ga maar op de prijs af. Voor kwaliteitsschoenen betaal je minimaal 100 euro.”

Is echt alle reparabel? Spekzolen ook bijvoorbeeld? ,,Juist spekzolen. Die zijn gemaakt van latex, niet-gevulkaniseerd rubber, rechtstreeks uit de boom. Prachtig slijtvast spul dat je makkelijk kunt vormen en lijmen. Alle soorten rubbers zijn prima te vervangen en te verwerken. Geldt natuurlijk helemaal voor leer. Al is het voor een leek niet altijd makkelijk om te bepalen of schoenen van echt leer zijn. Lees vooral wat daarover op de doos staat.’’

Terzijde merkt Tjerk op dat leer niet op voorhand milieuvriendelijk is. ,,Bepaald niet. Voor het looien worden chemicaliën ingezet. In Europa gebeurt dat meestal op een nette manier. Maar hoe verder weg, hoe vaker ze gebruikte chemicaliën gewoon in de vaart lozen.’’

Sneakers, kan hij die aan? ,,Zeker. En sportschoenen. Kijk, hier heb ik een paar met versleten hakken. Heb ik nieuw rubber op gezet.’’ Liever repareert hij klassieke lederen schoenen, Van Bommels bijvoorbeeld. Het paar op de foto heeft hij voor de vierde keer gereviseerd. Maar het allerliefst ontwerpt en máákt hij schoenen, kwaliteitsschoenen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes