Alle beetjes: Groene zeep

Groene zeep. FOTO LC

‘Alle Beetjes’ is een rubriek over praktische duurzaamheid. Van geen plastic gebruiken tot je fietsbanden op spanning houden tot isolatie.

Wie: Monique van der Pauw, Skingen 

Tip: Gebruik groene zeep voor bijna alles

Marketeers praten ons voor elke schoonmaakklus een apart schoonmaakmiddel aan, zegt Monique van der Pauw. ,,Ik vind dat ergerlijk. Het is flauwekul. Je kunt praktisch alles met groene zeep schoon krijgen, puur natuur.

Zo’n klodder zachte zeep is lang zo belastend niet voor het milieu als al die middelen die je in de supermarkt ziet.’’ Van der Pauw gebruikt groene zeep van het merk Driehoek, zonder chloor, ammonia, fosfaten en zuren zegt het etiket.

Haar gingen de ogen open in Frankrijk. ,,We woonden er vier jaar op het platteland. Er was geen riolering. Al het afvalwater verdween in de beek. Je wilt niet dat zo’n beek gaat schuimen.’’ Toen ze twee jaar geleden in Skingen kwam wonen en het keukenkastje vol flessen ‘marketingpraat’ aantrof, gooide ze de hele erfenis weg. 

Bijna alles lukt met goudzeep, is haar ervaring. ,,Voor een ontstoppingsklus hebben we een keer gemeen spul moeten gebruiken. De afwas doen we op de hand met Ecover of Klok, en ook het toilet reinigen we met Ecover.’’ 

Zelfs die middelen zijn overbodig, tipte een kennis die zich in het schoonmaakvraagstuk had verdiept. ,,Groene zeep, soda en schoonmaakazijn. Daar deed ze alles mee. Dat lijkt me ook wel wat, maar ik weet er nog te weinig van. Ik ga me er eens op storten. Die middelen kosten zowat niks. Dat is ook mooi meegenomen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes