Alle beetjes: een andere denklijn

Wasdroger. FOTO ARCHIEF

'Alle Beetjes' is een rubriek over praktische duurzaamheid. Van geen plastic gebruiken tot je fietsbanden op spanning houden tot isolatie.

Wie: de schrijver van dit stukje.

Tip: wind en zon kunnen de schone was zonder omwegen drogen. En het kost bijna niks.

Er zijn mensen die het succes van de energietransitie afmeten aan de snelheid waarmee windturbines en zonnepanelen oprukken in het landschap. Als je zo naar die objecten kijkt, kun je er plezier aan beleven. En van de weeromstuit een nieuwe wasdroger kopen, die volgens de reclame nog véél zuiniger is ook.

Bij ons thuis geldt een andere denklijn, die haast te simpel is voor woorden. Als de wasmachine is uitgedraaid, komt het schone goed in een mand. Die gaat mee naar het platte dak en het textiel wordt dan met behulp van houten ‘wasknijpers’ aan ijzeren draden te drogen gehangen. Bij vies weer en vorst klappen we binnen het wasrek uit en zetten we een raam open om het vocht uit het huis te laten ontsnappen. Beetje raar, nu twee op de drie Nederlandse huishoudens een droogtrommel hebben die draait op stroom of aardgas? Denk na!

Een elektrische wasdroger verbruikt per jaar al gauw 250 kilowattuur stroom per jaar. De oudjes zitten aan 400, de crème de la crème van tegenwoordig heeft nog altijd meer dan 100 kWh nodig. Vermenigvuldig 250 kWh met twee derde van 8 miljoen huishoudens en je zit aan 1,3 miljard kilowattuur.

Om dat klimaatvriendelijk op te wekken heb je bijna het hele Windpark Fryslân nodig dat momenteel in het zicht van Makkum wordt aangelegd in het IJsselmeer. Of meer zonnepanelen dan er op de Sleattemer Mar zouden passen. Terwijl zon en wind gewoon zonder die omwegen hun zegenrijke werk kunnen doen. Je doet toch ook niet de gordijnen dicht om bij kunstlicht een boek te lezen?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes