Alle Beetjes: Was je luiers

'Kleding en luier uit bij brandwondenongeval'

‘Alle Beetjes’ is een rubriek over praktische duurzaamheid. Van geen plastic gebruiken tot je fietsbanden op spanning houden tot isolat ie. Met deze week Amarant Keizer uit Leeuwarden. Haar tip? Gebruik wasbare luiers.

Sinds haar zoontje Matthias (nu 16 maanden) een maand of 8 oud was gebruikt Amarant Keizer wasbare luiers voor hem. ,,De vuilnisbak werd steeds voller met wegwerpluiers, hij wilde soms zelfs niet meer dicht. En stinken...’’

Ze zag een kennis wasbare luiers gebruiken en besloot het ook te proberen. ,,Dat was makkelijker dan ik dacht.’’

Want de moderne wasbare luiers zijn niet te vergelijken met de norme lappen katoen van vroeger, die vaak vastgezet werden met veiligheidsspelden. De wasbare luier van nu is gemaakt van (eco)katoen, microvezel of bamboe en heeft sluitingen van drukknoopjes of klitteband. Je kunt er een papieren inlegger indoen, die de ‘grote boodschap’ grotendeels opvangt en die je bij het verschonen kunt weggooien.

Een ander voordeel van de luiers is dat er geen chemische stoffen in zitten. Keizer: ,,Ik heb liever natuurlijke materialen tegen de babyhuid aan.’’ Om wegwerpluiers absorberend te maken zijn er flink wat plastics en andere ingrediënten gebruikt die niet bepaald goed zijn voor het milieu. Milieu Centraal becijferde dat een gemiddeld kind 150 luiers per maand gebruikt, wat neerkomt op 22 kilo afval. Wasbare luiers zijn beter voor het milieu, ook als je meetelt dat de wasmachine er vaker voor moet draaien.

,,Het is ook een fijn idee dat je ze altijd in huis hebt. Dus niet plotseling: o jee, de luiers zijn op en dan nog om 10 voor zes naar de supermarkt.

In Alle Beetjes geven lezers tips voor praktische duurzaamheid. Ook een advies geven? Mail naar tips@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes