Alle Beetjes: Pomp vaker je band op

Fietsband oppompen. Foto: Marcel Jurian de Jong

'Alle Beetjes' is een rubriek over praktische duurzaamheid. Van geen plastic gebruiken tot je fietsbanden op spanning houden tot isolat ie. Met deze week Gerard de Vries (54), rijwielhersteller, over het oppompen van je fietsbanden.

Fietsen is gezond en schoon, maar daarom hoeft een ritje nog geen strafexpeditie van te worden. Toch zie je vooral in de stad menigeen onnodig zwoegen, doordat er te weinig lucht in de banden zit. Die weggebruikers vermorsen boterhamcalorieën en ze lopen ook een hoger risico op een stootlek en de buitenband is sneller versleten.

Gerard de Vries van Fietsstation 058 brengt bij het gros van de reparatiefietsen als service even de banden op spanning, ook al was dat niet het euvel. ,,Ik soe sizze: alle moannen in kear de bannen kontrolearje’’.

Zelfs een nieuwe fietsband houdt de lucht niet eindeloos binnen. Butyl, waarvan de binnenband is gemaakt, reageert met de ingepompte zuurstof en de stikstof gaat er geleidelijk doorheen.

Hoeveel lucht er in de band mag staat op de wangen van de buitenband. Hoe smaller de banden, des te harder ze moeten. Bij een stadsfiets volstaat 4 bar. Wielrenners gaan wel tot 8 bar en nemen voor lief dat ze dan elke oneffenheid voelen.

Bij stadsfietsen raken steeds bredere banden in zwang, merkt De Vries. ,,It rydt komfortabeler, mar do hast ek mear wriuwing.’’ Te zacht opgepompt werken ook ballonbanden als blok aan het been.

Het milieuaspect van bandenspanning is bekend uit de autowereld, waar te zachte banden extra brandstof vragen. Voor de fietser zorgt het goed oppompen ervoor dat een ritje van 20 kilometer niet aanvoelt als 22 kilometer en ook niet zo veel tijd kost. Het stalen ros is dus eerder concurrerend met vuilere vervoersopties.

De pomptip van De Vries is ook nuttig voor berijders van een fiets met hulpmotor. Zij komen verder met hun accu.

tips@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Alle beetjes