Alde Fryske Tsjerken wil gestolen bijbel zonodig terugkopen

Stichting Alde Fryske Tsjerken wil zonodig de kostbare bijbel terugkopen, die vijftien jaar na de diefstal opdook bij Veiling Alkmaar.

De politie in Noord-Holland nam de bijbel eind vorige maand in beslag. De bijbel is in 2001 gestolen uit het kantoor van de stichting in Leeuwarden. Volgens voorzitter Jan Kersbergen – destijds nog geen bestuurslid – lag het boekwerk hier vermoedelijk in verband met een opknapbeurt.

Onzeker is of het boekwerk teruggaat naar de ‘inbrenger’ op de veiling of naar de oorspronkelijke eigenaar. De inbrenger heeft de bijbel naar eigen zeggen uit een erfenis gekregen. Mocht de bijbel teruggaan naar de inbrenger, dan hoopt de stichting het boekwerk van hem te kunnen kopen. In dat geval krijgt de verzekeraar de 10.000 gulden terug, die destijds als schadevergoeding werd uitgekeerd.

De advocaat van Alde Fryske Tsjerken volgde de suggestie van veilingeigenaar Randy Schiff om de zaak in handen te leggen van de politie. Scriba Ytzen Tamminga van de Hervormde Gemeente Britsum-Cornjum-Jelsum, waar de bijbel oorspronkelijk vandaan komt, kreeg een foto van de bijbel gemaild. ,, Ongeschonden’’, was zijn indruk.

Lees ook Kostbare bijbel duikt vijftien jaar na diefstal op.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement