Al meer dan achthonderd deelnemers voor onzichtbare Elfstedentocht, doe je ook mee?

In zestien weken lopen we in een onzichtbare Elfstedentocht langs de elf Friese steden. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

De afgelopen week werd de proloog gelopen van de virtuele elfstedenwandeltocht. De deelname was goed, maar helemaal soepel ging het niet.

Meer dan achthonderd mensen hebben zich de afgelopen week aangemeld voor de ‘onzichtbare Elfstedentocht’.

Die wandeling kan op twee manieren: in wekelijkse etappes (zie hieronder) van steeds rond de 20 kilometer, of mensen kunnen zich inschrijven voor het complete pad (283 kilometer) en dat in hun eigen tempo lopen.

Lees ook | Loop met ons de tweede etappe van de onzichtbare Elfstedentocht: van Leeuwarden naar Mantgum

Vooral dat laatste is populair. Daar zijn inmiddels 816 deelnemers, althans, zoveel mensen hebben zich ingeschreven via de app Endomondo, die automatisch de afstanden bijhoudt. Het verst - tot nu toe - is een wandelaar uit het Verenigd Koninkrijk, ingeschreven als Anna Mejger, die gisteravond op 105 kilometer zat. Zij zou op de echte route nu niet al te ver meer van Stavoren zijn.

Er kunnen nog wel meer deelnemers zijn dan die dik achthonderd. Want begin vorige week, toen deze elfstedenwandeltocht begon, liep Endomondo vast. Dat kwam, zo bleek na contact met het bedrijf in de Verenigde Staten, omdat in deze coronatijd zoveel mensen de sportapp downloaden, dat het voor problemen zorgde. Die zijn inmiddels verholpen.

Hindernissen tijdens eerste etappe

Ook de eerste etappe , de Leeuwarder ‘proloog’, verliep niet zonder hindernissen. Daar deden 152 mensen aan mee. Waar de organisatoren niet aan hadden gedacht, gebeurde.

In plaats van dat Endemondo de stand bijhield van alle deelnemers, beschouwde het systeem de wandeling als afgesloten toen de eerste deelnemer – hij is ingeschreven als Wilco van Dijk – de 12 kilometer had afgelegd. Dat was al op maandagavond.

Het is een handige app, als je ermee uit de voeten kunt. Duidelijk werd dat het toch sommige deelnemers tegenhoudt. Daarom staat op doejemee.nl nu ook een formulier, dat thuis afgedrukt kan worden en waarop de afgelegde afstanden kunnen worden bijgehouden. Lekker ouderwets.

Wandelverhaal? Deel het met ons

Het enige nadeel is: wij horen uw wandelverhalen dan niet. Bent u een jonge deelnemer, of juist een heel oude? Bent u niet zo’n loper maar doet u toch mee? Maakt u er echt wandelingen voor, of telt u gewoon de loopjes op die u dagelijks toch al maakt?

We horen het graag, stuur het ons op tips@lc.nl