Akkrum wil landelijke intocht Sinterklaas: 'Lit mar komme, wy binne net benaud'

De landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum, in november vorig jaar. FOTO MARCEL VAN KAMMEN

De noodkreet van de NTR over de landelijke intocht van Sinterklaas is niet aan dovemansoren gericht. De omroep wordt inmiddels ‘overstelpt met aanmeldingen’, ook uit Friesland.

Wat de PvdA in Súdwest-Fryslân betreft is Sinterklaas later dit jaar welkom in bijvoorbeeld Hindeloopen, Workum of Stavoren , zo bleek donderdagavond al. En nu meldt ook Akkrum zich.

‘Akkrum ligt aan het water, aan de Rijksweg 32 en aan het treinspoor. In Akkrum worden zeer veel activiteiten georganiseerd, het gehele jaar door. In Akkrum en tweelingdorp Nes zijn zeer veel vrijwilligers beschikbaar’, laat het dorp weten in een officiële brief aan de NTR.

‘Wy binne net benaud’

Deze ‘prachtige landelijke traditie’ moet blijven bestaan, vindt advocaat Hans Anker. Namens het dorp licht hij de brief nog even toe.

,,Wy binne net benaud. Lit se mar komme.’’ Akkrum heeft bovendien een fraaie boulevard, zegt Anker, dus dat komt goed uit. ,,It giet om in prachtige tradysje. It is alarmearjend as dit net mear kin.’’

Anker heeft ook al contact gehad met burgemeester Tjeerd van der Zwan van de gemeente Heerenveen. ,,Alle lof en wurdearring foar ús, sei hy.’’

Wel moet er goed gekeken worden naar de beschikbaarheid van de hulpdiensten. Niet alleen vanwege eventuele onrust rond het zwarte pieten-thema, zoals bij de intocht in november in Dokkum , maar ook vanwege Culturele Hoofdstad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Intocht Sinterklaas Dokkum