Aggie van der Meer laat zich door Bolsward duwen. FOTO NIELS DE VRIES

Aggie rolt blij door Bolsward, duwen mag!

Aggie van der Meer laat zich door Bolsward duwen. FOTO NIELS DE VRIES

Sinds haar been lam is, kan Aggie van der Meer er alleen met een rolstoel op uit. Dankzij een lap op de rugleuning spant ze wildvreemden voor én achter haar karretje door Bolsward.

Voetje voor voetje schuifelt ze voorzichtig in haar rolstoel de hal van verzorgingshuis It Menniste Skil uit het Laag Bolwerk op. Net om de hoek van de straat parkeert ze zichzelf pontificaal aan de rand van de stoep. En dan is het wachten. Op een vriendelijke voorbijganger. En vrijwillige duwer.

Aggie van der Meer (91) is rolstoellifter en wordt, zonder dat ze haar duim hoeft op te steken, door wildvreemden gereden. Dat fikst de oude dame door een simpele lap die ze achterop haar karretje heeft gebonden. Duwen mag, staat er uitnodigend op. Het werkt als een tierelier. Ze wordt moeiteloos van hot naar her gereden door haar eigen stad Bolsward en spant Jan en alleman voor én achter haar karretje.

'Dat is lam en dat blijft het waarschijnlijk ook'

In augustus werd Aggie – bekend als schrijfster van gedichten en proza – met een gek gevoel wakker. ,,Er was iets eigenaardigs aan de hand, maar wat?” Na drie dagen ging ze naar de huisarts en het ziekenhuis en daar bleek dat ze waarschijnlijk een herseninfarct had gehad. Een been deed het niet meer. ,,Dat is lam en dat blijft het waarschijnlijk ook.”

loading

Altijd maar hulp inschakelen van familie of vriendinnen, dat is niks voor Aggie die graag zelfstandig is. ,,Dan bieden ze aan dat ze in het vervolg wel mee willen om boodschappen te doen. Maar ik wil geen vaste afspraken maken, die zijn lastig om af te zeggen.” Dus bedacht ze iets dat ze toch hulp krijgt, zonder te veel van een ander te vragen.

Een actie van haar zoon Joël bracht haar op het idee. Die woonde ooit in Rotterdam en kon niet wennen aan de afstandelijkheid in zijn grootstedelijke buurt. In het kleine Bolsward was iedereen gewend elkaar te groeten op straat. ,,Hij liet een officieel straatnaambordje maken met de tekst: Groeten mag. En dat werkte.”

loading

Dus toen bleek dat Aggie aan de rolstoel was overgeleverd, dacht ze aan dat bordje. Ze vroeg dochter Alied, die creatieve teksten stempelt, om een stoffen tas met grote letters DUWEN MAG te bedrukken. ,,Ik dacht, je moet gewoon durven. Kijken wat er gebeurt.” En nu staat ze een paar keer per week aan de straat te wachten op een lift.

,,De eerste keer dat ik het deed was ik heel zenuwachtig”, vertelt ze. Zouden ze haar wel meenemen? ,,Dus vroeg ik: wilt u mij even naar de overkant rijden misschien? En iedereen doet dat. Geweldig toch. Ze brengen me soms zelfs helemaal naar waar ik zijn moet. Je mag me ook halverwege brengen hoor, zeg ik dan altijd. Het moet niet een belasting worden.”

Het heuveltje over helpen

Angst dat ze strandt heeft ze niet. ,,Er is altijd wel weer een ander die me meeneemt.” Bang voor iemand met kwade bedoelingen is ze ook niet. ,,Ik ga niet bij nacht en ontij de straat op en de meeste mensen zijn in orde.” Hulp komt vaak uit onverwachte hoek. ,,Bij de Poiesz staan groepen jongeren. Die helpen me om het heuveltje naar de brug op te komen.”

Vaak heeft ze een gezellig praatje met haar duwer en soms dikke lol. Van de week nog schaterde ze het uit tijdens een van haar liftacties. Ze stond te wachten op de stoep en hoorde achter haar opeens versnelde voetstappen. Een wildvreemde man riep: ,,Daaaar gaaaan we!” en hop, daar begon haar wagentje te rollen. De vrolijke meneer duwde haar de straat over, vroeg waar ze naar toe moest. Naar de Poiesz. ,,Mooi, zei hij. Daar ben ik nog nooit geweest. En daar gingen we.”

De liftactie houdt haar letterlijk op de been. ,,Ik kan niet alles meer, maar mezelf beklagen is het laatste dat ik wil. Ik wil niet bij de pakken neerzitten. Dan moet je er zelf wat van maken.”

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct