Agenten uit Noord-Nederland staan pal achter het standpunt om geen zitting te nemen in de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie.

De ondernemingsraad (or) van de eenheid Noord-Nederland weigert plaats te nemen in de centrale ondernemingsraad (cor) van de Nationale Politie, omdat er ‘besmette’ leden in zitten: agenten die ook in de cor zaten tijdens de buitensporige uitgaven onder leiding van voorzitter Frank Giltay. Symbool van de geldverkwisting was het diner met overnachting en champagne-ontbijt in het Amstel Hotel, in december 2015.

Principieel

,,Wij staan hier als or heel principieel in”, zegt Edwin Jongedijk, voorzitter van de or van de eenheid Noord-Nederland. ,,Maar we wisten niet hoe de collega’s die wij vertegenwoordigen hier tegenover staan.” Dat weet de noordelijke or inmiddels wel. Alle agenten van de eenheid Noord-Nederland werd via de mail gevraagd te stemmen over het standpunt om de cor (die alle 65.000 politie-agenten in Nederland vertegenwoordigt) te boycotten. Van de 851 agenten die stemden, staan er 831 achter dit standpunt van de eigen or.

,,Die andere 20 zijn dus tegen”, zegt Jongedijk. ,,Maar sommigen van hen zijn tegen omdat ze vinden dat ons standpunt niet ver genoeg gaat. Die willen dat we alle banden met de cor verbreken en dus ook niet met ze samenwerken.”

De massale steun betekent dat Noord-Nederland het hele jaar niemand zal afvaardigen in de cor, die 35 leden telt, als iedereen er is. Ook de eenheden van Oost-Brabant, Den Haag en de Landelijke Eenheid nemen voorlopig geen zitting in de cor. De noordelijke or is de enige die ook een ledenraadpleging heeft gehouden over dit standpunt.

Breekpunt

Breekpunt is de afvaardiging van twee leden van de eenheid Zeeland-West-Brabant, die ook in de oude cor zaten. De eenheden hadden met elkaar afgesproken niemand van deze ‘besmette’ club in de nieuwe tijdelijke cor te plaatsen. Maar Zeeland-West-Brabant vindt dat de twee niks te maken hadden met de geldverkwisting en zag dan ook geen reden ze niet af te vaardigen. Dit is tegen het zere been van de andere vier eenheden.

Over een jaar zit er een compleet nieuwe centrale ondernemingsraad, als alle eenheden verkiezingen hebben gehouden. ,,Daarna treden we gewoon weer toe, omdat elk lid dan het mandaat heeft van de eigen eenheid”, zegt Jongedijk.

Tot die tijd probeert de noordelijke or met samenwerken invloed te houden in noordelijke kwesties. Noorderlingen zitten ook gewoon in de commissies die de centrale ondernemingsraad adviseren. De nieuwe voorzitter van de cor Rob den Besten - opvolger van ‘zonnekoning’ Giltay - zegt dat de deur nog altijd open staat. Jongedijk: ,,Maar met deze steun van onze collega’s gaan we daar zeker niet op in.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct