Afval afkomstig van MSC Zoe rechtstreeks naar verbrandingsovens

De aangespoelde spullen uit de containers van MSC Zoe zijn vrijwel ongeschikt voor recycling. Bijna alles verdwijnt in verbrandingsovens.

Dit meldt zowel de Friese afvalorganisatie Omrin als de Noord-Nederlandse Reinigingsdienst (NNRD) in Drachten. Omrin brengt het MSC-afval naar de REC-verbrandingsoven in Harlingen, NNRD levert het af in Wijster en Delfzijl. Die zetten het om in stroom.

Nat, zout en zanderig

Omrin schat dat er tot dusver 700 ton is gejut op Vlieland, Ameland en Schiermonnikoog. ,,Dat is grofweg zeventig vuilniswagens vol’’, licht woordvoerder Jelmar Helmhout van Omrin toe. ,,Het is allemaal nat, zout, zanderig, ongesorteerd en vies.’’ Ter oriëntatie: de REC verbrandt dagelijks 700 tot 800 ton restafval.

Het MSC-zwerfafval wordt apart gehouden van het huishoudelijke deel om zo ‘vervuiling’ van deze stroom te voorkomen. ,,Hier en daar halen we er een paar stukken hout en wat elektronica uit voor aparte verwerking. Verder kun je er niks mee.’’ 

De ervaring van NNRD met de honderden tonnen afval van Terschelling en Noardeast-Fryslân is overeenkomstig, aldus commercieel manager Siebolt de Bruin.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement