Afsluitdijk: je kunt tot 1 juni nog tot het Monument fietsen en wandelen

Fietsers op de Afsluitdijk. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Rijkswaterstaat heeft, kort voor 1 april, de dienstregeling van de fietsbus over de Afsluitdijk bekendgemaakt. Het fietspad gaat komende maandag dicht.

Er is al veel gezegd en geschreven. Onder andere de Fietsersbond is tegen de afsluiting van drie jaar. Rijkswaterstaat zegt dat het omwille van de veiligheid beter is dat het pad tijdens werkzaamheden dicht is. De partijen zijn in gesprek over incidentele openstelling (bijvoorbeeld tijdens de bouwvak, maar daar moet niet al te veel van worden verwacht, zei Rijkswaterstaat al tegen de Fietsersbond.

Lees ook: Fietspad Afsluitdijk gewoon dicht: partijen wel in gesprek over incidentele openstelling

Dienstregeling

Rijkswaterstaat kwam maandag, slechts enkele dagen voor de afsluiting van het fietspad, met een update over de dienstregeling in 2019. Tot aan 1 juni kun je vanuit Friesland nog tot aan het monument wandelen en fietsen. Vanaf daar gaat de speciale fietsbus - met ruimte voor 30 mensen en maximaal 15 (brom)fietsen - verder richting Den Oever. Het fietspad tussen Den Oever en Kornwerderzand is van 1 juni tot 1 december dit jaar afgesloten. Dan rijdt er alleen een fietsbus.

De bus zal dagelijks tussen 8:00 en 19:00 uur eenmaal per uur rijden. De precieze tijden zijn hier te bekijken .

Wat gaat er gebeuren?

Het pad moet dicht omdat de dijk twee meter hoger wordt gemaakt, deze nieuwe bekleding krijgt en er sterkere sluizen worden gebouwd. ,,Met twee grote gemalen en extra spuisluizen kunnen we overtollig water uit het IJsselmeer straks sneller afvoeren naar de Waddenzee’’, zegt Rijkswaterstaat.

De snelweg wordt veiliger gemaakt met bredere vluchtstroken en een nieuwe geleiderail. Windpark Fryslân zal stroomkabels onder een deel van het fietspad aanleggen. Dat heeft te maken met het windpark in het IJsselmeer.

Lees ook: Afsluiting fietspad Afsluitdijk een 1 aprilgrap? Echt niet, zegt Rijkswaterstaat