FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

Afnemen DNA blokkeerfriezen 'sneller dan snel' (maar prioriteit heeft zaak niet, aldus OM)

FOTO JACOB VAN ESSEN/HOGE NOORDEN

Een deel van de blokkeerfriezen weet zeker dat ze sneller dan gebruikelijk een oproep hebben gekregen om DNA af te staan. Onzin, zegt het Openbaar Ministerie.

Sander Slijver uit Dokkum en drie andere blokkeerfriezen hadden deze week een afspraak op het politiebureau om hun DNA af te staan. Het verhaal is bekend: het kwartet, onder wie ook boegbeeld Jenny Douwes, ging niet.

Geen vertrouwen

Ze zeggen geen vertrouwen te hebben in justitie en hebben de oproep naast zich neergelegd. Hierdoor kunnen ze worden aangehouden waarna ze alsnog onder dwang wangslijm moeten afstaan.

De vier zijn er van overtuigd dat het Openbaar Ministerie (OM) een halszaak maakt van het verkrijgen van het DNA van de blokkeerfriezen. ,,De bode fan justysje dy’t my it brief mei de oprop oerhandige, hat my sein dat ús gefal prioriteit krigen hie”, zegt Slijver, de blokkeerfries met het blauwe haar.

Sneller dan snel

Advocaat Tjalling van der Goot, die 33 van de 34 blokkeerfriezen bijstond, merkt ook dat het OM in deze zaak opmerkelijk voortvarend te werk gaat. ,,De inkt van de veroordeling is amper droog, of bij mijn cliënten plofte al de oproep voor het afstaan van DNA op de mat”, zegt Van der Goot. ,,Dat is sneller dan snel. In elk geval veel sneller dan ik gewend ben van het OM.”

Veel maakt het overigens niet uit, zegt Van der Goot. ,,Het zal toch een keer moeten gebeuren. En dan maar snel.” De vier weigerende blokkeerfriezen hebben bij Van der Goot aangegeven dat ze bezwaar willen aantekenen tegen de verwerking van hun DNA-materiaal door justitie. Het bezwaar aantekenen kan echter pas als het DNA is afgenomen.

‘Geen prioriteit’

Woordvoerder Melanie Kompier van het OM Noord-Nederland ontkent dat er prioriteit is gegeven aan het afnemen van DNA van de mannen en vrouwen die veroordeeld zijn voor het blokkeren van snelweg A7, op 18 november 2017, waarna de demonstratie van Kick Out Zwarte Piet in Dokkum niet doorging.

,,We werken bij het afnemen van DNA nu eenmaal met een strakke planning”, zegt Kompier over de oproepen. Zwaardere zaken die zijn behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank, belanden bij het OM in het computersysteem Compas. ,,De richtlijn is dat Compas-zaken binnen 70 dagen nadat ze binnen zijn gekomen, moeten zijn afgehandeld met een DNA-afname”, zegt Kompier. ,,Bij de verdachten uit deze zaak hanteren we de normale termijnen.”

DNA oogsten

In Noord-Nederland gaat het jaarlijks om duizenden veroordeelden die een oproep krijgen om hun DNA af te staan. Volgens het OM kwam 3 procent van hen in 2018 niet opdagen voor de oproep. ,,Een heel beperkt aantal”, vindt Kompier. Het lukte het noordelijke parket volgens haar vorig jaar in 93 procent van de gevallen om het DNA binnen de gestelde termijn te oogsten.

Slijver gelooft niks van de uitleg van het OM. ,,Sy kinne my noch mear fertelle. Dit doocht net”, zegt de blokkeerpunker. Hij gaat ervan uit dat hij binnenkort door de politie wordt opgehaald om dan onder dwang materiaal af te staan.

Sinds 2005 is de wet DNA-onderzoek bij veroordeelden van kracht. Nederlanders die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is, moeten verplicht hun DNA afstaan.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct