Minister Ferd Grapperhaus moet uitleg geven over de inzet van een criminele burgerinfiltrant. Dat vinden de advocaten van twee verdachten in de drugszaak Vidar.

Tijdens de afgelopen twee zittingsdagen in de rechtbank in Leeuwarden bleek dat veel raadslieden niet helder voor de plaat hebben wat voor opsporingsmiddel er nu precies is ingezet om een Friese drugsbende op te rollen.

Ging het om een burgerinfiltrant of om een criminele burgerinfiltrant? Voor de laatste optie moet het Openbaar Ministerie toestemming hebben van de minister.

Meerdere advocaten kaartten aan dat de bewindsman schreef in te kunnen stemmen ‘met de casus’. Maar onduidelijk bleef welke casus het betrof.

Advocaat Richard van der Weide, die een 50-jarige Leeuwarder bijstaat, gaf woensdagochtend tijdens de vierde pro-formazitting dan ook aan de minister als getuige te willen horen. Mocht dit niet lukken, dan moet de bewindsman schriftelijk maar uitleggen hoe deze bijzondere opsporingsmethode tot stand kwam.

EncroChat-account

Advocaten Patrick van der Meij en Rachel Bruinen van een 48-jarige Amsterdamse verdachte lieten woensdag weten dat behalve de minister ook procureur-generaal Theo Hofstee een verklaring moest geven over de speciale methode, waarvan voor het eerst sinds 25 jaar weer in Nederland gebruik van werd gemaakt.

Daarnaast eisten ze duidelijkheid over het EncroChat-account, waarmee iemand hun cliënt heeft geprobeerd aan te zetten iets te zeggen over een drugslijn naar Australië. Ze willen weten wie achter deze versleutelde cryptolijn zit, die populair is bij de onderwereld. ,,We vermoeden dat het justitie is’’, aldus Van der Meij.

Vrijwel alle advocaten van de zeven verdachten wiens zaak de afgelopen twee dagen aan de orde kwam, willen opnamebanden beluisteren. Hun cliënten vinden dat hun woorden niet altijd correct of in de juiste context zijn weergegeven. ,,Er is geknipt en geplakt’’, zei de verdachte uit Leeuwarden.

‘Niet wenselijk’

Het Openbaar Ministerie acht dit echter niet wenselijk, omdat dan de stem van de criminele burgerinfiltrant te horen zal zijn. En hij moet worden beschermd. In ruil voor het verstrekken van informatie over zijn oude maten in het circuit kreeg de oud-Leeuwarder geld en een nieuwe identiteit.

Advocaten wierpen de afgelopen twee zittingsdagen tegen dat ,,iedereen toch wel weet om wie het gaat.’’ Bovendien, zo haalde Van der Weide aan, zou de ,,verdediging anders zijn taak niet kunnen uitvoeren.’’

Op 2 maart 2020 werden op verschillende plaatsen in Friesland invallen gedaan. Er is een drugstransport van 86 kilo speed, bestemd voor Finland, opgerold en er werden 28 mensen aangehouden. 22 van hen worden vervolgd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct