Advocaten hekelen 'fishing' door politie in hennepweek

Strafrechtadvocaten hebben stevige kritiek op de manier waarop de politie Noord-Nederland te werk gaat tijdens de zogenoemde hennepweek.

De noordelijke politie heeft extra mensen vrijgemaakt om deze week panden binnen te vallen waarvan het vermoeden bestaat dat er een hennepplantage staat.

Enkele melding

Vaak gebeurt dit al na een enkele melding, geeft de politie toe. Van de 100 woningen die zijn bezocht, was het in 24 gevallen raak. In de andere 76 woningen was niks aan de hand.

,,Lekker makkelijk”, reageert advocaat Tjalling van der Goot (Anker en Anker). ,,Niet rechercheren, maar gewoon bij een enkele melding binnenvallen. Een slechte ontwikkeling. Opsporing mag geen fishing expedition zijn.”

Op het randje

De werkwijze is op het randje van wat juridisch mag. En misschien zelfs er overheen, aldus de in Leeuwarden opgegroeide advocaat Anno Huisman (Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters uit Deventer).

,,Volgens de Hoge Raad moet een tip voldoende concreet zijn om binnen te mogen vallen”, zegt Huisman. ,,Maar je moet wel iets doen om de tip te verifiëren.”

Hele straat

Huisman vindt dat de politie veel te makkelijk denkt over de rechten van burgers bij wie in de meeste gevallen geen sprake was van een plantage. ,,De hele straat kijkt je wel aan hè”, zegt Huisman.

,,Als de ene buurman de ander niet mag, is één melding genoeg voor een inval van de politie. Heel zorgelijk.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement