Advocaten bezorgd over Forensisch Psychiatrische Afdeling in Franeker

De Forensische Psychiatrische Afdeling, waar GGZ Friesland in Franeker patiënten behandelt met psychiatrische problemen, vaak in opdracht van de rechtbank. FOTO NIELS DE VRIES

Strafrechtadvocaten zijn bezorgd over de gevolgen voor hun cliënten, nu 80 procent van de medewerkers van de FPA in Franeker vervangen moet worden .

Strafrechtadvocaat Bart Canoy uit Leeuwarden twijfelt of hij psychiatrische cliënten nog wel naar de Forensisch Psychiatrische Afdeling (FPA) in Franeker wil sturen. ,,Ik vraag mij of daar nog wel de hulp kan worden geboden die ze nodig hebben”, zegt Canoy.

'Hartstikke schizofreen'

Hij heeft zich de afgelopen twee jaar ‘zeer verbaasd’ over de manier waarop de behandeling van twee van zijn cliënten werd beëindigd. ,,Ik heb weleens gedacht: ik vind dat het er raar aan toegaat, daar in Franeker.” Volgens Canoy kreeg zijn ene klant na 30 dagen in de FPA ten onrechte geen verlenging van zijn behandeling. ,,Terwijl hij duidelijk gestoord was. Hartstikke schizofreen.”

Sindsdien heeft de cliënt opnieuw twee keer een strafrechtelijke overtreding begaan, zegt zijn advocaat. Een andere klant moest zich een half jaar geleden laten behandelen in Franeker. ,,Die kreeg daar na twee weken te horen: ‘we stoppen je behandeling’ en hij kon weer gaan. De enige plek waar hij een kamer kon krijgen, was op de Weaze in Leeuwarden. Sindsdien is hij weer drie keer in de fout gegaan.”

'Openbare orde niet in gevaar'

Burgemeester Hayo Apotheker van de Waadhoeke heeft een gesprek aangevraagd met de FPA. ,,Om te horen of er mogelijke gevolgen zijn van wat er binnen de FPA speelt voor de openbare orde”, zegt Apotheker. Tot nu toe is die volgens de burgemeester niet in gevaar.

Volgens de in tbs gespecialiseerde advocaat Sierd Roosjen heeft ‘Franeker’ binnen zijn beroepsgroep geen slechte reputatie. ,,Negatieve signalen over deze FPA zijn mij niet bekend”, zegt Roosjen. Hetzelfde geldt voor advocaat Robert Snorn, die kantoor houdt in Heerenveen.

Roosjen (Heidanus Arnold Roosjen Advocaten in Groningen) vraagt zich wel af of de continuïteit niet in gevaar komt in de FPA, als 80 procent van het personeel vervangen wordt. ,,Doorstroming is goed, zeker als er een bepaalde cultuur is ontstaan, maar dit is wel heel fors. Wat gaat dat betekenen? Daar houd ik mijn hart wel een beetje voor vast.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland