Advocaat Van der Goot wil gedragscode voor portiers

FOTO LC

Er moet een geweldsinstructie voor portiers komen, stelde advocaat Tjalling van der Goot tijdens een thema-avond over eigenrichting in het LC-gebouw.

Het ging donderdagavond vooral over mensen die het recht in eigen hand nemen. ,,Ik sta veel portiers bij’’, vertelde Van der Goot. ,,Daar wringt de schoen nog wel eens, want ze hebben per definitie te maken met geweld, ook door drank en drugsgebruik, maar voor beveiligers is helemaal niets geregeld. Er is niets waar ze aan kunnen toetsen of geweld proportioneel is of niet.’’ Politie-agenten hebben daarvoor een geweldsinstructie, aldus Van der Goot, maar die zou er volgens hem ook voor beveiligers moeten zijn.

Politieagenten hebben daarvoor een geweldsinstructie, aldus Van der Goot, maar die zou er volgens hem ook voor beveiligers moeten zijn.

Bepaalde vormen geoorloofd

Rechter Tom Wiersma legde tijdens een korte inleiding uit dat bepaalde vormen van eigenrichting geoorloofd zijn. Mensen mogen bijvoorbeeld iemand aanhouden als ze hem of haar betrappen op diefstal. Ook mogen ze zichzelf verdedigen als ze worden aangevallen. In beide gevallen geldt volgens Wiersma dat enige mate van geweld mag worden toegepast, mits het proportioneel is.

Ook als de takken van de buurman over de erfgrens hangen, mogen ze worden gesnoeid, maar pas, aldus Wiersma, als navraag is gedaan en blijkt dat de buurman het zelf niet gaat doen. Wiersma betreurde de toenemende verharding in de samenleving. ,,Er is minder empathie dan tien jaar geleden. De roep om vergelding is groot en als de overheid het niet doet, dan doen we het zelf wel.’’

Onder de rechter

Interviewer Stef Altena probeerde Van der Goot nog uit de tent te lokken over de A7-blokkade, bedoeld om anti-Zwarte Pietdemonstranten tegen te houden, maar daar liet Van der Goot – die 33 van de 34 verdachten in deze zaak verdedigt – zich niet toe verleiden. ,,Een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie heeft daarover in de Leeuwarder Courant nogal wat gezegd. Ik doe het niet, zo lang die zaak nog onder de rechter is. Wat ik daar van vind, hoort u in de rechtszaal.’’

Op de vraag of hij zelf ooit voor eigen rechter had gespeeld, antwoordde Van der Goot dat hij daartoe nooit door omstandigheden is gedreven. De thema-avond werd georganiseerd door de rechtbank Noord-Nederland het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de Leeuwarder Courant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland