De voorzijde (westkant) van het nieuwe Cambuurstadion achter het WTC in Leeuwarden.

Adviescommissie lovend over nieuw ontwerp stadion Cambuur: 'Er is een flinke slag gemaakt'

De voorzijde (westkant) van het nieuwe Cambuurstadion achter het WTC in Leeuwarden. Impressie Widdershoven architecten

Adviescommissie Hûs en Hiem is enthousiast over een aangepast ontwerp voor het Cambuurstadion. De open hoeken worden met vierkanten benadrukt.

Begin april hadden de advisieurs nog twijfels bij het plan van architect Ludo Widdershoven. Ze vonden de gevels te onrustig en onsamenhangend, vooral bij de hoeken. Widdershoven sloeg opnieuw aan het tekenen en presenteerde donderdag een aangepast ontwerp.

Met witte banden probeerde hij meer eenheid en rust te brengen in de gevels. De hoeken van het stadion zijn open en Widdershoven gaf ze een eigen uitdrukking in de vorm van vierkanten binnen de witte gevellijnen. Hûs en Hiem is positief.

Positieve geluiden

,,De hoeken zijn nu opener en wat lieflijker’’, sprak een adviseur. ,,Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer ritme je erin ziet’’, zei een collega. ,,Die vierkanten doen iets wat duidelijk ten goede komt aan het stadion’’, benadrukte een ander. ,,Er is een flinke slag gemaakt.’’

De commissie vindt het jammer dat de oplossing niet alleen aan alle kanten is toegepast. De zuidzijde, waar ROC Friese Poort komt, wijkt af. Hiervoor tekende Widdershoven een andere gevel, die een stukje om de hoeken doorloopt. De commissie vindt dat jammer en vroeg hem te bekijken of het ‘vierkanten-concept’ daar alsnog kan worden toegepast: ,,Dat komt nog sterker over.’’

De architect beloofde nog wat verder te schaven aan het ontwerp, aangemoedigd door de adviseurs: ,,Ga ervoor en probeer er nog een paar karaatjes extra uit te halen.’’ Het stadion staat er wel voor vijftig jaar, en moet er dan ook zo goed mogelijk uitzien, benadrukte de commissie.

Hûs en Hiem vroeg de architect om nog eens te kijken naar de hekken die het stadion afsluiten in de hoeken: ,,Kunnen die niet verwerkt worden in het ontwerp?’’ Daar zou het mooier van worden.

Voorzijde duidelijk herkenbaar

Alleen de voorzijde (westkant) wordt duidelijk herkenbaar als stadion. De andere kanten tonen meer een ,,multifunctioneel gebouw waar een stadion in zit’’, zo omschreef Widdershoven het. Je ziet daar winkels, schoolruimtes, kantoren, medische en vrijetijdsfuncties.

Waar de commissie positief was over het gebouw, blijft ze zich storen aan het terrein eromheen. Parkeren en verkeer zijn zo dominant dat het er nooit echt prettig wordt, vreest ze.

De architect heeft hier geen invloed op, maar de gemeente wel. Die ziet echter geen mogelijkheden om parkeerruimte of gebouwen te schrappen. ,,We hebben die parkeerplaatsen daar echt nodig’’, zei gemeentelijk stedenbouwkundige Jos van Langen. Geld voor een parkeergarage ontbreekt.

,,Pas op, gemeente, het kan ook anders. Wij vinden dit een gemiste kans voor de kwaliteit van het gebied’’, zo vatte commissievoorzitter Marc Visser de reactie van Hûs en Hiem hierop samen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct