Advies informateurs Opsterland: CDA uit, PvdA in coalitie

Een coalitie met Opsterlands Belang, PvdA en ChristenUnie is volgens informateurs Marcel van Opzeeland en Anko Postma in Opsterland het meest wenselijk. Huidige coalitiepartner CDA valt daarmee buiten de boot.

De conclusie van de informateurs is opmerkelijk. De PvdA is de enige partij die een zetel verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen. De huidige coalitie (Opsterlands Belang, CDA en ChristenUnie) bleef op dezelfde sterkte en is al acht jaar zonder grote strubbelingen samen. Het CDA is de tweede partij in de gemeente.

Uit de gesprekken die de informateurs voerden bleek bij alle partijen een grote wens tot verandering te leven. Een weging van de voorkeuren van de gehele raad leverde het huidige voorstel op.

Anne-Wil Lucas uit Bakkeveen, oud-kamerlid voor de VVD en tegenwoordig werkzaam bij StartupDelta, gaat het formatieproces leiden. De belangrijkste punten bij de formatie zijn wonen, duurzaamheid en leefbaarheid. Deze drie punten zijn opgesteld door de gehele raad en de formerende partijen mogen hier alleen van afwijken als daar een duidelijke motivatie voor is.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement