Actievoerders uit Friesland en Drenthe in Groningen in verzet tegen gaswinning: 'Dit gebeurt ook elders'

Actievoerders aan het woord in Groningen. Video: DvhN/Roelof van Dalen

Schiermonnikoog, Loon op Zand, Nij Beets, Woerden. Actievoerders uit allerlei plekken in heel Nederland voerden donderdag actie tegen gaswinning. In.... Groningen.

Voor de rechtbank verzamelden zich zo'n tachtig tot honderd mensen uit alle hoeken van het land. Ze willen een vuist maken tegen gaswinning, omdat ze zich zorgen maken over toekomstige plannen om te boren naar gas. En ja, daar waren ook wel wat Groningers bij die de kans aangrepen van zich te laten horen.

Niet alleen Groningen

Monique Plantinga van de stichting Tsjingas bracht samen met meerdere actiegroepen de plannen voor gaswinning in Nederland in kaart. Daarop is te zien dat op ruim dertig plekken plannen bestaan om nieuwe putten te slaan, of meer en langer gas uit bestaande velden te halen.

Actievoerder Peter Flohr uit het Brabantse Loon op Zand richtte zich tot de minister. ,,Denkt u nou werkelijk dat wat hier in het Noorden gebeurt, niet vergelijkbaar is met elders, bijvoorbeeld in Noord-Brabant, gebeurt? Wat nu hier gebeurt, is decennia geleden ook nooit voorzien door alle specialisten en geleerden bij elkaar.''

Rechtszaak tegen Vermilion

De protestactie werd gehouden voor de Groningse rechtbank op het moment dat daar de rechtszaak diende tegen het bedrijf Vermilion dat proefboringen wil doen naar gas bij Nij Beets.

De actievoerders vinden het onbegrijpelijk dat er nog nieuwe pogingen gedaan worden om naar fossiele bronnen te speuren. ,,Het is overduidelijk dat het op het gebied van klimaatverandering 5 over 12 is'', zegt Marjan Minnesma van de stichting Urgenda die als doel heeft Nederland snel duurzamer te maken.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement