Actievoerder sleept dode eik naar Den Haag als protest tegen Lelystad Airport

Een omgezaagde eik van de Veluwe wordt dinsdag naar de Tweede Kamer in Den Haag gebracht. De dode boom is een symbool van het protest tegen de uitbreiding van Lelystad Airport en de bijbehorende laagvliegroutes, die ook over Friesland gaan.

De lage vliegroutes, veelal op een hoogte van 1800 meter, gaan voor een (beperkt) deel over het zuiden van Friesland. Vliegtuigen naar bestemmingen in Noordwest- en Noordoost-Europa nemen straks deze routes. Het is de bedoeling dat het vernieuwde Lelystad Airport in het voorjaar van 2020 open gaat.

Naar deze bestemmingen vlieg je straks vanaf Lelystad
Lees verder

De belangrijkste Lelystad-route boven Friesland wordt de route met uitgaande vliegtuigen naar Scandinavische bestemmingen: over Sloten, Idskenhuizen, Joure en Drachten. Boven Joure vliegen deze toestellen al op zo’n 3300 meter.

Munnekeburen en Appelscha

Over onder meer het gebied ten zuidwesten van Wolvega en over Appelscha vliegen vanaf 2020 dalende toestellen die gaan landen op Lelystad. Vooral in en rond Munnekeburen is veel protest. Een deel van de vliegroutes boven Friesland is als gevolg van de protesten al geschrapt of aangepast.

Het meeste vliegverkeer van Lelystad Airport gaat naar (vakantie)bestemmingen in het zuiden van Europa. Deze toestellen komen niet over Friesland. Zij vliegen laag over met name Overijssel en Gelderland, waar bewoners zich al twee jaar flink roeren.

Lelystad Airport. FOTO ANP

Inwoners van deze twee provincies gaan veel hinder ondervinden. Plaatsen als Zwolle, Dalfsen, Wezep, Heerde, Ede en Wageningen worden flink ‘getroffen’. Boven Zwolle vliegen veel toestellen straks op slechts 900 meter hoogte.

‘Vliegverkeer is de doodsteek’

,,Het gaat slecht met de Veluwe door te veel uitlaatgassen en de uitstoot van stallen’’, zei de Veluwse actievoerder Astrid Vollebregt dinsdagochtend bij de NOS en Omroep Gelderland. Vandaar haar actie met de dode eik. Vollebregt is inmiddels onderweg naar Den Haag.

,,Er sterven veel bomen en veel vogels zijn er slecht aan toe. Het vliegverkeer is de doodsteek. Deze dode eik staat symbool voor wat ons te wachten staat als de laagvliegroutes doorgaan.’’

Ze brengt de boom persoonlijk naar Den Haag. De eik ligt op een platte aanhanger van 7 meter. De boom wordt dinsdagmiddag rond één uur voor het Plein bij de Tweede Kamer neergezet. Hier wordt deze maand opnieuw gepraat over de vliegroutes van en naar Lelystad Airport.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement