Actiegroepen Lelystad Airport werken samen, plannen voor stille tocht

Actiegroepen die strijden tegen de laagvliegroutes van Lelystad Airport gaan samenwerken. Ook borrelen er plannen op voor een stille tocht.

Een van de initiatiefnemers van de samenwerking is de Stellingwerver groep ‘Laagvliegroutes Friesland NEE’. ,,Wij moeten met z’n allen een vuist maken. Samen staan we sterker en hebben we meer invloed’’, zegt Rob de Wind uit Munnekeburen.

Vijftien actiegroepen uit Friesland, Overijssel, Gelderland, Drenthe en Noord-Holland hebben zich hiervoor verenigd. Zij gebruiken vanaf nu de naam Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegroutes (SATL).

Van tafel

Het belangrijkste agendapunt van de groepen is alle laagvliegroutes van tafel krijgen voordat Lelystad Airport opengaat. Dat zou in de eerste plannen dit voorjaar gebeuren. Later werd dat het voorjaar van 2019 en sinds een maand staat de opening gepland voor het voorjaar van 2020. Actiegroepen zijn echter niet gerust.

Lelystad Airport. FOTO ANP

Er is al meer dan een jaar veel verzet tegen de plannen voor het vliegveld. Zo moeten toestellen over lange afstanden relatief laag (1800 meter) vliegen, om het vliegverkeer van Schiphol niet in de weg zitten. Vooral Noord- en Oost-Nederland gaan hier last van krijgen.

Stille tocht

In Zuid-Friesland en de Kop van Overijssel borrelen ondertussen plannen op om een stille tocht (of stiltetocht) te houden, bijvoorbeeld in natuurgebieden als de Rottige Meente en de Weerribben. Hier kunnen straks vliegtuigen over komen.

Zo’n tocht werd afgelopen weekend al georganiseerd in Renkum bij Wageningen, waar de Lelystad-toestellen volgens de meest recente plannen eveneens laag over zullen komen. Onder meer Kamerleden van GroenLinks liepen mee.

Belevingsvlucht

De zogenoemde belevingsvlucht, om mensen onder de laagvliegroutes over Noord- en Oost-Nederland het geluid te laten ervaren, is waarschijnlijk op woensdag 30 mei.

Een Boeing 737 van Transavia gaat de vlucht maken. De kans is groot dat dit vliegtuig ook over het zuiden van Friesland gaat vliegen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement