Actiegroep Kick Out Swarte Pyt kondigt demonstratie aan tijdens intocht Sint Piter in Grou

Actiegroep Kick Out Swarte Pyt (KOSP) heeft woensdagavond een demonstratie aangekondigd tegen de figuur van Swarte Pyt (zwarte piet).

Die komt samen met Sint Piter op 9 februari aan in Grou. Het Grouster Sint Piterfeest is een variant op het Sinterklaasfeest, met één zwarte piet.

Volgens KOSP is Swarte Pyt evenzeer een racistische karikatuur als de traditionele knecht van Sinterklaas.

Kick Out Swarte Pyt (KOSP) is de noordelijke tak van de randstedelijke actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) met voorman Jerry Afriyie.

Volgens de voorman van KOSP, Groninger Dimitri Knobbe, was het niet zijn primaire bedoeling om een demonstratie te houden.

,,Ik wilde een informeel gesprek met het Sint Piter Komitee over de verschijningsvorm van Swarte Pyt.’’

Daarop kreeg hij van voorzitter Peter van den Broek te horen dat burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden bij het gesprek wilde zijn.

Knobbe: ,,Dat wilde ik niet, want de relatie tussen KOSP-demonstranten en de gemeente is moeizaam.’’ ,,Om de impasse te doorbreken’’, vroeg hij de demonstratievergunning aan.

Niet blij

Het Sint Piter Komitee is niet blij met de aanvraag. ,,We werden er door verrast. Een demonstratie heeft een enorme impact op het dorp. Sint Piter is een mooi feest dat we al meer dan honderd jaar vieren. Het heeft niks te maken met racisme of ons slavernijverleden. Dus ik snap niet zo goed waarom ze hier komen demonstreren, al is het hun goed recht.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement