Actiegroep: 57.000 Friese 'herrieslachtoffers' door Lelystad Airport

Als gevolg van de laagvliegende vliegtuigen van en naar het nieuwe Lelystad Airport telt Friesland over enkele jaren 57.720 nieuwe ‘herrieslachtoffers’.

Dat laat actiegroep HoogOverijssel weten in de aanloop naar het eindoordeel van de Commissie-mer, woensdag, over het bijgewerkte milieurapport van Lelystad Airport. Dit vliegveld in de Flevopolder gaat in het voorjaar van 2020 open, zoals het nu lijkt.

Het aantal van 57.720 is een schatting, geeft de Overijsselse actiegroep aan. In heel Nederland (met name in Gelderland en Overijssel) komen er ruim 1 miljoen ‘geluidgedupeerden’ bij, aldus de groep. Veel Lelystad-vliegtuigen vliegen straks vele tientallen kilometers lang horizontaal op 1800 meter hoogte. Dat moet zo laag om het Schiphol-verkeer niet in de weg te zitten.

HoogOverijssel noemt het geactualiseerde milieueffectrapport (mer) voor vliegveld Lelystad ‘misleidend’ en vindt dat het rapport ‘verzwijgt dat de laagvliegroutes meer dan een miljoen Nederlanders in de herrie zetten’. ‘De stilte is voorbij’, laat de actiegroep weten.

Geluidspad

In Friesland worden inwoners van drie gemeenten getroffen: De Fryske Marren (bijna 46.000 mensen), Súdwest-Fryslân (ruim 7000) en Weststellingwerf (ruim 4500). Hierbij gaat HoogOverijssel uit van een 8 tot 10 kilometer breed ‘geluidspad’ van vliegtuigen (zie afbeelding). Dit staat ook in de bijgewerkte mer.

De Overijsselse actiegroep, die samenwerkt met de groep Laagvliegroutes Friesland NEE, gaat er dinsdag vanuit dat de Commissie-mer woensdag een negatief oordeel velt over het Lelystad-milieurapport. De actiegroep eist nu al dat deze mer opnieuw moet. Dit kan maanden tot zelfs jaren vertraging opleveren.

Afgelopen najaar ontdekte HoogOverijssel fouten in het milieurapport van Lelystad Airport. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur heeft deze fouten de afgelopen maanden laten herstellen. Woensdag maakt de onafhankelijke Commissie-mer bekend of het rapport nu wel aan de regels voldoet.

Ontstemd

HoogOverijssel heeft het nieuwe milieurapport bestudeerd en laat dinsdag weten ‘geschrokken en ontstemd’ te zijn over de bijgewerkte mer.

Lelystad Airport. FOTO ANP

In een eigen persbericht staat: ‘Het oorspronkelijke doel van het mer, het in beeld brengen van de milieueffecten van Lelystad Airport, is bij het ministerie uit beeld geraakt. In plaats daarvan misbruikt het ministerie het instrument milieueffectrapportage, in een misleidende poging om aan te tonen waarom Lelystad Airport ... voldoet aan de wettelijke normen.’

En: ‘HoogOverijssel rekent er op dat de commissie kritisch is op het geactualiseerde mer Lelystad Airport en het ministerie adviseert om een geheel nieuwe milieueffectrapportage op te stellen.’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement