Actie onder personeel tbs-instelling Hoeve Boschoord wegens 'onveilige situatie'

Het personeel van tbs-kliniek Hoeve Boschoord, bij de grens van Drenthe en Friesland, staat maandagochtend buiten. Foto: DvhN

Zo'n vijftig medewerkers van tbs-instelling Hoeve Boschoord/Trajectum in het Drentse Boschoord, net onder Friesland, voeren maandag actie. Door de onderbezetting en andere problemen is er volgens hen een onveilige situatie op de werkvloer.

In Boschoord worden tbs’ers en verstandelijk beperkte cliënten deels vrijwillig, deels onvrijwillig behandeld. Er is al enkele jaren sprake van problemen onder personeel, dat vaak met te weinig collega’s cliënten moet begeleiden.

De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest van agressie tegen medewerkers en onder cliënten onderling, drugsgebruik en zedenzaken.

Management heeft begrip

Personeelsleden hebben elkaar opgeroepen maandagochtend actie te voeren en in overleg te treden met de directie. Het management reageert in een mail met begrip.

,,Er is zo ongelooflijk veel onderbezetting’’, schrijft een van de medewerkers in een mail aan zijn collega’s. ,,Vaste collega’s die op het tandvlees lopen, flexers die zich de blubber werken. Op vele afdelingen zijn zo veel separaties dat dit niet langer kan.’’

Zedenzaak

Manager bedrijfsvoering Rody Fokke reageert op die mail met begrip. ,,De knelpunten die hij beschrijft zijn bij ons bekend en er wordt ook hard gewerkt aan oplossingen’’, schrijft Fokke.

Eerder dit jaar kwam Boschoord in het nieuws na een zedenzaak. Een sociotherapeut van de instelling was veroordeeld voor mensenhandel omdat hij buiten de inrichting een 16-jarig meisje, overigens geen cliënte, aanbood voor seks.

Tijdens de actie werd een toespraak gehouden door de schrijver van de eerste mail, gevolgd door een luid applaus van zijn collega's.