Accell neemt bakfietsen Babboe over

De Accell Group neemt bakfietsenmaker Babboe over. Het ziet een groeiende markt voor elektrische bakfietsen met afleveren van pakketten en vrachten in binnensteden.

De Accell Group, bekend van fietsenmerken als Sparta, Bataus en Koga, had al een belang van 35 procent in Velosophy BV gevestigd in Amersfoort. Velosophy is de handelsnaam van het bedrijf dat onder andere de familiebakfiets Babboe op de markt brengt. Het bedrijf staat los van de Zweedse fietsenproducent Vélosophy.

De bakfietsen worden in Nederland geassembleerd in Amersfoort, Nieuwleusen en Heeten. Epco Vlugt, Directeur van Velosophy BV, weet niet of dat na de overname door Accell zo blijft. „Het is te vroeg om daar wat over te zeggen, we gaan dat eens rustig bekijken.” Voor de 50 werknemers verandert er volgens Vlugt niets en de BV met een jaaromzet in 2017 van 17,7 miljoen blijft als onderneming bestaan.

CarQon en Centaur Cargo

Naast Babboe brengt het bedrijf ook bakfietsmerk CarQon en Centaur Cargo op de markt. De vrachtbakfiets met elektrische aandrijving is in zwang bij post- en pakketbezorging. Vlugt zegt dat er forse concurrentie is: „Met Accell hebben we meer mogelijkheden om goedkoper in te kopen en een strategie te ontwikkelen. Ook monteurs en reparatiebedrijven kiezen er steeds vaker voor om de vrachtwagen aan de rand van de stad te laten staan en met hun gereedschap in een bakfiets de klanten te bezoeken. Daar liggen nog veel mogelijkheden.” Vlugt denkt via Accell ook makkelijker toegang te krijgen tot de buitenlandse afzetmarkten. Accell is in 22 landen actief.

Accell wil met de nieuwe aankoop vooral kennis krijgen in technische oplossingen voor laadcapaciteit, wegligging en bochtstabiliteit van de elektrische bezorgbakfiets.

Carver

De Accell Group heeft ook een 14 procent aandeel in Carver, die een overdekte driewielige elektrische scooter heeft ontwikkeld. Accell zegt dat belang niet te vergroten. De overname van Velosophy BV wordt door Accell Group gefinancierd uit eigen middelen. De transactie is onder voorbehoud van toestemming van de Duitse marktautoriteit waar de Accell Group productiefaciliteiten heeft. De overname wordt eind dit jaar een feit.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement