Aantal zelfdodingen in Friesland stijgt licht

Het aantal zelfdodingen in Friesland is vorig jaar opnieuw gestegen. 86 mensen gingen over tot een zelfverkozen einde.

Tussen 2012 en 2013 steeg het aantal zelfdodingen explosief. In 2012 maakten 65 mensen een einde aan hun leven, een jaar later waren het er 85. Het aantal zelfdodingen in Friesland is sindsdien stabiel gebleven, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Landelijk gezien beëindigde in 2015 een record aantal mensen het eigen leven: 1871. Relatief gezien lag het aantal zelfdodingen echter lager dan in de jaren zeventig en tachtig. Ook in vergelijking met andere Europese landen kent Nederland weinig zelfdodingen.

Opvallend is dat vooral veel mannen een eind aan hun leven maken. Tegen de dertig Friese vrouwen die vorig jaar de hand aan zichzelf sloegen, staan 56 mannen. Een zelfde beeld is landelijk te zien. Naar de oorzaak is het gissen. Volgens Jan Mokkenstorm van hulplijn 113Online zoeken suïcidale mannen minder hulp.

De meeste zelfdodingen kwamen naar verhouding voor bij gescheiden mannen en weduwnaars. ,,Het lijkt erop dat mannen moeilijker alleen kunnen zijn", speculeert hoofddemograaf Jan Latten van het CBS.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement