Aantal wanbetalers van zorgverzekering blijft ook in Friesland afnemen

Het aantal wanbetalers van zorgverzekeringen blijft afnemen. In 2017 is dat aantal met 8 procent gedaald, tot 230.000 wanbetalers.

Dat meldt Zorgverzekeringslijn, adviseur op het gebied van zorgverzekeringsschulden, op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Leeuwarden heeft in Friesland hoogste percentage wanbetalers

In Friesland heeft de gemeente Leeuwarden het hoogste percentage wanbetalers. Meer dan 1 op de 40 inwoners heeft er een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar, het aantal wanbetalers is in 2017 wel met 6 procent afgenomen.

Landelijk zijn er elf gemeenten met procentueel meer wanbetalers, waarvan Rotterdam de dubieuze ranglijst aanvoert. Naast Leeuwarden staan van de Friese gemeenten alleen Smallingerland (55) en Heerenveen (99) in de tophonderd.

‘Vroegsignalering werpt vruchten af’

De verwachting is dat de daling zich in 2018 heeft voortgezet. In december 2018 waren er bijna een derde minder wanbetalers dan op het piekmoment in februari 2015. Kort daarop zijn gemeenten en zorgverzekeraars begonnen met vroegsignalering van mensen die in betalingsproblemen komen. ,,Dat werpt zijn vruchten af”, zegt woordvoerder Rob Propsma van De Friesland. Vooral de instroom van nieuwe wanbetalers is bij De Friesland fors afgenomen.

Bovendien zijn sinds juli 2016 de mogelijkheden om een verzekeringsschuld op te lossen wettelijk vergemakkelijkt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement