Aantal nominaties voor beste oranjekoek rijst de pan uit

FOTO LC

De speurtocht van de Leeuwarder Courant naar de bakker van de beste oranjekoek heeft ruim 11.000 nominaties opgeleverd. Vrijdag sloot de inzendtermijn. Nu op naar de finale.

Het ging maar door en ging maar door. Wij Friezen zijn dol op onze oranjekoek. Natuurlijk om onze tanden in te zetten, maar we smullen blijkbaar ook van een wedstrijdje; welke bakker maakt de lekkerste?

Na de oproep van deze krant om de beste oranjekoekbakker van de provincie te nomineren stroomden de reacties binnen. Tot gisteren konden gebakliefhebbers hun stem uitbrengen. De teller stopte op 11.081. Zoveel mensen brachten hun stem uit op een van de 126 verschillende bakkers verspreid over de provincie. ,,We hebben alle nominaties opgeteld en gecontroleerd. Daarna hebben we de top 30 vastgesteld, de bakkers die de meeste nominaties kregen. De top 30 was goed voor 8210 nominaties”, zegt Eileen Mantouw van de Leeuwarder Courant .

Finale

De dertig bakkers met de meeste stemmen mogen 12 september komen opdraven naar de krant met hun allerlekkerste oranjekoek. Een publieks- en vakjury zet er dan zijn tanden in en geeft een deskundig oordeel over de smaak, de textuur en hoe de koek is opgemaakt. Met crème of slagroom. Mantouw: ,,Voor deze proeverij staat de teller voor elke bakker weer op 0 en is het juryrapport bepalend wie de lekkerste oranjekoek maakt. Er zijn drie vakprijzen bepaald door de vakjury en een publieksprijs die wordt bepaald door vijftig van onze abonnees.”

Oranjekoekliefhebbers worden verscheurd door een fel debat. Komt er crème op het roze glazuur of is slagroom lekkerder? In de online-peiling won het kamp van slagroomliefhebbers glansrijk met 70 procent van de stemmen. Maar of een slag-roombakker of een crèmespuiter met de Ambachtelijke Gurbe aan de haal gaat, zal blijken na het oordeel van de vakjury en publieksjury.

Publieksjury

Ook voor de publieksjury was het aantal aanmeldingen groot. Maar liefst 145 lezers hadden wel oren naar het smakelijke klusje. De computer koos uiteindelijk vijftig gelukkigen uit. Zij besluiten welke bakker straks kan pronken met de Ambachtelijke Gurbe op zijn toonbank.

Duizenden nominaties zijn overweldigend en uitzonderlijk tegelijk. Friezen zijn blijkbaar dol op hun ‘nasjonale gebak’. Zeker als je kijkt naar de DrogeWorstenstrijd die het Dagblad van het Noorden een paar jaar geleden organiseerde. Die krant vroeg de Groningers en Drenten naar de beste droge worstdraaiende slager en dat leverde destijds 7000 nominaties op, verdeeld over twee provincies.

Bakkers met de meeste stemmen:

1 Bakkerij De Boer B.V. - Wergae

2 Bakkerij Schotanus - Twijzelerheide

3 Ypma's Bakkerij - Heeg

4 Bakkerij de Haan - Sneek

5 Bakkerij Wijnsma - Stiens

6 De Korenbloem B.V. - Sneek

7 Bakkerij J. Popma - Blauwhuis

8 Ambachtsbakker Sybesma - Boksum

9 Bakkerij Nico en Aeltjse de Groot V.O.F

10 Boonstra - Akkrum

11 Bakkerij de Vries - Oudega

12 Bakkerij A.J. v.d. Bijl - Kollum

13 Bakkerij Jansen & Terpstra - Oosterwolde

14 Bakkerij Braaksma - Oenkerk

15 Bakkerij Vliegendehond - Wolvega

16 Bakkerij Boonstra Knipe - De Knipe

17 Bakkerij Riemersma De Korenschoof - Kollum

18 Bakkerij U. de Vries - Koudum

19 Bakkerij Prins - Harich

20 Bakkerij De Korenaar - Surhuisterveen

21 Fa. J. Elsinga & Zn - Harlingen

22 Bakkerij Meinsma - Balk

23 Siesling's Luxe Bakkerij - Franeker

24 Bakkerij Schaafsma - Franeker

25 Echte Bakker Lenes - Heerenveen

26 Bakkerij Hallema - Joure

27 Bakker van den Berg - Burgum

28 Bakkerij Andringa - Grou

29 Bakkerij Fa. J. de Schiffart - Tzum

30 Posthuma - Wommels

loading

home
net-binnen
menu