Aantal besmettingen daalt: GGD heeft weer meer tijd voor contactonderzoek

Een vrouw ondergaat een coronatest. Foto: Marcel Jurian de Jong

Het aantal nieuwe coronabesmettingen per dag loopt in Friesland weer terug. Het geeft de GGD de ruimte om weer meer bron- en contactonderzoek te doen.

Door de grote drukte afgelopen weken moest wie een positieve testuitslag kreeg, zelf de mensen informeren waarmee hij nauw contact had gehad. De GGD verwacht dat de komende tijd weer zelf over te kunnen gaan nemen.

De afgelopen week noteerde GGD Fryslân 839 besmettingen onder inwoners van de provincie. De weken ervoor ging dit al omlaag van 1158 naar 1051 en naar 925 vorige week. De GGD stelt vast dat hiermee een dalende trend is ingezet. De landelijke beperkingen die sinds 13 oktober gelden, hebben effect gehad.

Zelfde dag al testen

Wie coronaklachten heeft en zich wil laten testen, kan bovendien in de meeste gevallen nog dezelfde dag terecht. Dat komt door het dalende aantal mensen dat een testaanvraag doet en de hogere capaciteit van de teststraten en -labs.. Er kwamen afgelopen week 6982 mensen met klachten naar de vier testlocaties. Een week eerder waren dit nog 7925 en de week daarvoor 10.117.

Naast de testlocaties van de GGD komen er ook steeds meer commerciële aanbieders bij. De GGD heeft het RIVM gevraagd voor deze testers richtlijnen op te stellen. Zo moet een arts op de juiste manier bij de tests betrokken zijn en moet zeker zijn dat positieve uitslagen bij de GGD terechtkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Coronavirus