Aanpak hardrijders op N31

Rijkswaterstaat, politie en openbaar ministerie gaan hardrijders op de N31 aanpakken. Tussen de 50 en 80 procent van de automobilisten trekt zich niets aan van de maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

Politie en Rijkswaterstaat hebben het rijgedrag op de N31 - tussen Drachten, Leeuwarden en de kop van de Afsluitdijk - onderzocht.

Weggebruikers beschouwen de autoweg als een snelweg en passen hun snelheid daar op aan. Maar hoewel de weg grotendeeels vierbaans is, ontbreken tussen Drachten en Leeuwarden en tussen Harlingen en de Kop van de Afsluitdijk vluchtstroken.

,,Dat is de voornaamste reden waarom het erg gevaarlijk is om op deze wegen harder te rijden dan 100 kilometer per uur. Een kleine stuurafwijking kan er al voor zorgen dat een auto op hoge snelheid in de berm belandt’’, aldus Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat en politie zeggen te vermoeden dat veel automobilisten niet weten dat er niet harder dan 100 gereden mag worden.

De komende maanden gaan Rijkswaterstaat, politie en openbaar ministerie de weggebruikers voorlichten over de maximumsnelheid en het gevaar dat harder rijden oplevert.

De politie gaat weggebruikers in beeld brengen met dashcams om hen vervolgens te confronteren met hun rijgedrag. Volgende week verschijnen grote borden langs de weg.

De politie gaat ook extra controles uitvoeren. Doel is het aantal 'extreme hardrijders' met de helft omlaag te brengen.

Ook op de N33, tussen Assen en Zuidbroek, worden hardrijders aangepakt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement