Van de achttien gemeenten in Friesland hebben zeven het gebruik van drugs op straat strafbaar gesteld. Speuren naar overtredingen gebeurt echter niet.

Over de productie en de handel in drugs is de Opiumwet helder. Dat mag niet. Het gebruik van verdovende middelen is daarentegen niet strafbaar. Gemeenten die toch een instrument willen hebben om drugsgebruik mee aan te kunnen pakken, kunnen grijpen naar de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Steeds meer lagere overheden kiezen hiervoor, zo blijkt uit een inventarisatie van de NOS: van de 355 gemeenten in het land hebben er inmiddels 218 het gebruik van drugs op straat strafbaar gesteld in de APV.

In Friesland zijn dit De Fryske Marren, Súdwest-Fryslân, Opsterland, Leeuwarden, Tytsjerksteradiel en Achtkarspelen. Heerenveen voegt zich spoedig bij dit rijtje, als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college. Is er dan zoveel overlast van drugsgebruikers in Heerenveen dat hier een aparte regel voor moet komen? Niet direct, zegt woordvoerder Richtsje Stornebrink.

Overlastsituaties

,,Wij volgen gewoon de modelverordening van de VNG", zegt Stornebrink. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in juli 2017 de regel over het strafbaar maken van drugsgebruik toegevoegd aan de modelverordening, die gemeenten als voorbeeld kunnen nemen voor hun APV. ,,Het actualiseren was nog niet gebeurd en dat doen we met dit voorstel alsnog", aldus Stornebrink.

Leeuwarden deed dit een jaar geleden al. Het leidde hier nog niet tot boetes voor drugsgebruik op straat. ,,We gaan niet met speurhonden door de stad om maar iemand te kunnen pakken", zegt Tjalling Landman van de gemeente. ,,De regel is meer bedoeld voor overlastsituaties. Dan hebben we nu een middel om er wat aan te doen."

Vorig jaar zijn er landelijk 151 boetes uitgedeeld voor drugsgebruik op straat: 90 voor softdrugs, 61 voor harddrugs. Rotterdam was met 67 bekeuringen de koploper. Friese gemeenten komen geen enkele keer voor in de cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat de strafbeschikkingen verstuurt en de boetes int. Ook in de twee voorgaande jaren is er in Friesland niemand voor beboet.

Eilanden: gebruik niet strafbaar

Terschelling is een van de gemeenten bij uitstek waar vooral in het zomerseizoen weleens een jointje wordt opgestoken in de buitenlucht. Maar dat is op het eiland bepaald geen reden om het dan maar strafbaar te maken. ,,Je hebt hier genoeg duinpannetjes waar vast weleens iets gebeurt. Alleen heeft niemand daar last van", zegt gemeentewoordvoerder Marjolein Izeboud. Ook de andere eilandgemeenten hebben het gebruik niet strafbaar gesteld.

Als er groepjes jongeren op bijvoorbeeld schoolpleintjes in de dorpen een joint roken, dan is dit op Terschelling wel aanleiding om contact te leggen. ,,Dat is vervelend voor de omgeving en dan moet je actie ondernemen. Dit is in principe een taak van de fietsende agenten die we hier hebben", zegt Izeboud. Omdat het op Terschelling niet is opgenomen in de APV, zal er op blowen in de openbaarheid geen boete volgen. Izeboud: ,,Als je er geen last van hebt, hoef je er ook geen oplossing voor te vinden. Dan krijg je regels om de regels en daar heb je niks aan."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct